POSNA ČOKOLADNA POSLASTICA - MEDENO SRCE: Ispratite korak po korak kako biste napravili sočan i vazdušast kolač

Domaće medeno srce je neuporedivo bolje od kupovnog, zato isprobajte ovaj recept.

Shutterstock

Recepata za čokoladne kolače nikada nije dosta, pogotovo ako su ti kolači i posni, pa možemo da ih jedemo i kada je vreme posta. Medeno srce je kolač koji svi vole, a pravi se zaista lako. Potrebno vam je nekoliko sastojaka koje uglavnom imate kod kuće. Sa domaćim džemom je to pun pogodak, ali odličnog je ukusa i ako ga kupite. 

Koru napravite tako što smućkate sastojke i zapečete, pa premažete džemom i još jedan sloj kore, pa zapečete. Sve to prelijte čokoladnom glazurom i neodoljivi kolač je spreman. Kolač ne smete predugo da pečete kako bi ostao sočan i vazdušast. 

Sastojci:

Za koru:

  • 310 g brašna
  • 310 g šećera
  • 260 ml kisele vode 
  • 1 šolja džema od kajsije 
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta 
  • 1 kašika kakaoa

Za premaz:

  • 8 kašika džema od kajsije
  • 100 g posne čokolade

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, cimet i kakao. Kiselu vodu zasebno sjedinite sa džemom. Zatim tu dodajte sodu bikarbonu, promešajte i sipajte u smesu sa brašnom. Kada dobro sjedinite smesu sipajte povolinu u kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Gotovu koru premažite džemom. Preko toga izrendajte posnu čokoladu. Sipajte preostalu smesu za koru i pecite još 15 minuta. Gotov kolač prelijte glazurom od čokolade, a nju ćete dobiti kada zajedno istopite čokoladu i ulje.