PLJESKAVICE OD SOJE: Mogu da se ispeku na dva načina, pa mogu da ih jedu i oni koji poste na vodi 

Brzo i lako napravite posne pljeskavice koje će oduševite i prave gurmane.

Shutterstock

Pljeskavice su jedno od omiljenih jela na našim prostorima i spremaju se od mesa, ali ni njihovoj posnoj verziji nećete moći da odolite. Bogate povrćem i začinama osvojiće sva vaša čula, a verujemo da ćete ih rado spremati i u toku mrsnih dana. Ukoliko postite na vodi, pljeskavice pripremite prema receptu, samo što ćete umesto da ih spuštate u ulje, peći u rerni na 180 stepeni oko pola sata.

 Sastojci:

  • 200 g sojinih ljuspica
  • 150 g prezli
  • 3 kašike brašna
  • 50 g lanenog semena
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 krompir
  • pola kesice praška za pecivo
  • so, biber
  • aleva paprika
  • origano
  • bosiljak

Priprema:

Sojine ljuspice potopite u vodu da nabubre. Istu stvar uradite i sa lanenim semenom - sipajte 50 grama celih semenki u 50 ml vode, pa ih ostavite tako pola sata. Luk, krompir i šargarepu oljuštite, pa izrendajte na krupno rende i stavite u veću posudu. Beli luk očistite i usitnite, pa dodajte u posudu. Sojine ljuspice dobro ocedite od vode, pa ih stavite u posudu zajedno sa povrćem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, kao i laneno seme koje je odstojalo u vodi. Primetićete da se voda u koju ste potopili lanene semenke želirala - nemojte je bacati, već je dodajte u smesu za pljeskavice kako bi povezala ostale sastojke, pa sve fino promešajte.
Rukama od smese formirajte loptice i spljoštite ih dlanom, tako da dobijete oblik pljeskavice. U tiganju zagrejte ulje, pa pažljivo spuštajte pljeskavice. Pržite ih s obe strane dok ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa