Recept za popularne čupavce zna skoro svaka domaćica u Srbiji. Pored toga što su izuzetno ukusni i da mogu dugo da stoje, ni sastojci za čupavce nisu skupi, što im dodatno daje na popularnosti.
Ukoliko postite, a ipak želite da se zasladite čupavcima, isprobajte verziju bez jaja, mleka i ulja, odnosno margarina. Posni čupavci po ukusu nimalo ne zaostaju za mrsnim, a priprema je brza i jednostavna.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 400 g šećera
- 400 ml vode
- 50 g griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 100 g kokosovog brašna
- 50 g kakao praha
- 1 kašika alkoholnog širćeta
Priprema:
U činiji pomešajte pšenično brašno, griz, 200 grama šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer. Potom dodajte 200 mililitara vode i kašiku alkoholnog sirćeta. Sve dobro umutite, pa sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 C dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha. Kada se kolač prohladi isecite ga na kocke. U šerpu sipajte 200 mililitara vode, dodajte 200 grama šećera i kako praha pa stavite na ringlu da se kuva. Kad proključa, skinite sa ringle i ostavite da se malo prohladi. Kokosovo brašno sipajte u dubok tanjir. Kocke ispečenog patišpanja viljuškom spuštajte u preliv od vode, šećera i kakao praha, pa odmah zatim u posudu sa kokosovim brašnom.
Izvor: Stvar ukusa