Kada jednom probate ovu francusku salatu, postaće neizostavan deo svake praznične trpeze. Sočna, kremasta i osvežena kiselkastom jabukom i krastavcima, može da zameni klasičnu rusku salatu.

Osvojiće vas ukusom i jednostavnošću pripreme. Idealna je i za one koji nisu vešti u kuhinji, a žele efektan praznični prilog uz meso, naročito pečenje.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: salata

Porcije/količina: 6-8 osoba

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 10-15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 30 minuta

Težina: laka

Sastojci:

  • 450 g svežeg ili smrznutog povrća (šargarepa, krompir, grašak)
  • 4 jaja
  • 1 kisela jabuka
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 200 g majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje povrća

Skuvajte povrće u vodi kojoj ste dodali kašiku suvog začina 8-10 minuta, dok ne omekša, ali da ostane čvrsto. Ocedite i ostavite da se ohladi.

2. korak: Kuvanje jaja

Skuvajte tvrdo kuvana jaja, očistite ih i nasecite na kockice.

Dodatni saveti:

- Ako volite slađe note, dodajte više jabuke, za kiselkastiju verziju, dodajte više kiselih krastavaca ili malo kisele pavlake.

- Salatu pripremite unapred, postane još ukusnija kada odstoji i ukusi se povežu.

3. korak: Seckanje jabuka i kiselih krastavaca

Jabuku oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Kisele krastavce takođe isecite na male komade.

4. korak: Mešanje

U velikoj činiji pomešajte povrće, jaja, jabuku i krastavce.

5. korak: Dodavanje majoneza i senfa

Dodajte majonez i senf, a zatim sve lagano promešajte dok se sastojci ravnomerno ne sjedine.

6. korak: Hlađenje

Salatu stavite u frižider da se ohladi i da se ukusi prožmu, najmanje 30 minuta pre serviranja.

Ukoliko ostajete verni klasičnoj ruskoj salati, pogledajte koji sastojak joj Rumuni dodaju da bi bila neodoljiva.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.