Najvažnije je da za krsnu slavu spremite slavski kolač, žito, sveću i crno vino, a sve ostalo je stvar izbora, mogućnosti i želje.
Za slavu se kupuje sveća od pravog voska, obično dužine 50-60 cm, može i veća ili manja. Ona se stavlja u svećnjak i posebno ukrašava. Sveća se pali na dan slave, neposredno pred rezanje kolača. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, celiva sveću i pali je šibicom.
Sveća gori celog dana na dan slave, a kada izgori na nekoliko santimetara do svećnjaka, sveća se gasi na sledeći način: domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću. Potom se sveća i svećnjak stavljaju pred ikonu, ili na neko drugo svečano mesto u kući, tu stoji do sledeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi.
BONUS VIDEO
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Zapečeni krompir sa spanaćem
Zapečeni pasulj sa slaninom u paradajz sosu
Posne smokva kocke prelivene čokoladom
Posne kuglice sa orasima i urmama