Ako spremate slavsku trpezu za Svetog Luku, verovatno ste već napravili posni slavski kolač, a ono što gosti posebno vole jesu i predjela. verujemo da će vas obradovati ovaj recept za dekorativno i nadasve ukusno predjelo. Posni rolat od različitog povrća predstavlja savršen balans jednostavnosti i raskoši ukusa. Mekano testo od spanaća i lagani fil od šampinjona i praziluka čine ga savršenim, a uz najkrckavije isprečenog šarana, kao i posne sitne kolače sa smokvama, vaša slavska trpeza biće čista desetka!

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: slavski recept, posno predjelo

Porcije/Količina: za 6–8 osoba

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme pečenja: 15 minuta

Ukupno vreme: oko 40 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za koru:

  • 300 g spanaća (svežeg ili blanširanog)
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 ml mineralne vode
  • So po ukusu
  • Za fil:

  • 300 g šampinjona
  • 1 veći praziluk (ili 1 glavica crnog luka)
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika sojinog sosa (opciono)
  • So, biber po ukusu
  • 2 kašike prezli
  • Za premazivanje:

  • 2 kašike posnog majoneza ili pavlake od soje

Priprema:

1. korak: Priprema spanaća

Spanać očistite, kratko obarite u slanoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Ostavite da se malo prohladi.

Saveti plus

Ako želite bogatiji ukus, u fil možete dodati sitno seckane masline ili kašičicu senfa.

Umesto spanaća možete koristiti blitvu — daje sličnu strukturu i osvežavajuću aromu.

Rolat se može pripremiti dan ranije; biće još lepši kada prenoći u frižideru.

2. korak: Priprema kore

U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, ulje i mineralnu vodu. Dodajte iseckani spanać i dobro promešajte da se masa sjedini. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte površinu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta, dok kora ne porumeni i postane elastična.

3. korak: Priprema fila

Na ulju propržite sitno sečen praziluk, pa dodajte iseckane pečurke. Dinstajte dok tečnost ne ispari, zatim začinite solju, biberom i sojinim sosom. Na kraju dodajte prezle da upiju višak vlage.

4. korak: Formiranje rolata

Na ohlađenu koru premažite tanak sloj posnog majoneza, pa rasporedite fil od pečuraka.
Polako uvijte rolat pomoću papira za pečenje. Uvijeni rolat umotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena da se stegne.

5. korak: Serviranje

Rolat isecite na kolutove debljine oko 1,5 cm i služite kao hladno predjelo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.