Bliže se slave i domaćice uveliko razmišljaju šta da pripremaju za svoje ukućane i goste tog dana. Najveću inspiraciju nam nudi slavsko predjelo, tu možemo poslužiti različite salate, pite, rolate, peciva, slane torte. Danas vam donosimo recept za Napoleon tortu - njegovu slatku verziju već znate, a sada probajte i slanu. Priprema se od jednostavnih i jeftinih namirnica koje se lepo dopunjuju.
Sastojci:
- 1 kg lisnatog testa
- 2-3 mlada luka/praziluk
- 4 kuvana jaja
- 2 kuvane šargarepe
- 2 čene belog luka
- 200 g krem sira
- 250-300 g tunjevine u konzervi
- 100 g majoneza
- so
Priprema:
Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimenzija 25x19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.
Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte kuvana jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.
Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati. Ukrasite po želji.