Sezona slava i porodičnih okupljanja je u punom jeku, a domaćice ovih dana traže provereni recept za tortu koja će zasijati na svečanoj trpezi.
Ako želite desert koji izgleda raskošno, priprema se jednostavno i oduševljava svakog gosta - ova karamel torta je pun pogodak. Bogata, kremasta, sočna i savršena uz kaficu posle slavskog ručka.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća, svečana
Tip jela: torta / svečani dezert
Porcije/Količina: 12–16 parčadi
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja/pečenja: 35–40 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 1 h i 15 min (plus hlađenje)
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
Kora:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
- 3 kašike prezli
- 200 g mlevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Karamel premaz
- 200 g bombona lešnik karamela
- 2 kašike mleka (po potrebi dodajte još)
Fil:
- 11 žumanaca
- 11 kašika šećera
- 3 kašike gustina
- 2 dl mleka
- 200 g tamne čokolade
- 250 g margarina ili putera
Priprema:
1. korak: Priprema kore
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok masa ne postane sjajna. Lagano umešajte prezle, mlevene orahe, vanilin šećer i prašak za pecivo. Smesu izlijte u veću tepsiju obloženu papirom za pečenje i ispecite. Kada se potpuno ohladi, pažljivo je presepite na dva jednaka dela.
2. korak: Priprema preliva od karamele
Karamele otopite lagano u mleku. Po potrebi dodajte još malo mleka, samo da biste dobili gustu, glatku glazuru. Vruć karamel prelijte preko biskvita.
3. korak: Priprema fila
Žumanca umutite sa šećerom, dodajte gustin, pa kuvajte u vrelom mleku na pari ili na sasvim blagoj vatri. Dodajte čokoladu i kuvajte dok se masa ne zgusne. Ohladite, zatim umešajte penasto umućen margarin ili puter.
4. korak: Slaganje torte
Na prvi biskvit premazan karamelom stavite polovinu fila. Prekrijte drugim biskvitom, takođe premazanim karamelom, pa nanesite ostatak fila.
5. korak: Dekorisanje
Tortu odozgo pospite mlevenim orasima ili ukrasite po svom izboru.
Ukoliko vam treba ideja i za posnu poslasticu, bacite pogled na naš najlakši recept za posnu plazma tortu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.