Pošto se približava najveći hrišćanski praznik, Uskrs, vreme je da poradite na jelovniku za taj dan.

Predložili smo vam kako možete da dekorišete trpezu, ali ono što je bitnije je kakva će se hrana naći na njoj.

Pogledajte naša tri preukusna predloga za predjelo.

Punjena jaja

3 predloga za najlepše uskršnje predjelo
Foto: Shutterstock punjena-jaja-2

Sastojci:

  • 150 g mekog sira
  • 8 jaja
  • 50 g pšenice belice
  • 80 g kiselih krastavaca
  • 100 g majoneza
  • 200 g senfa
  • so
  • biber
  • peršunovo lišće
  • celer
  • zelena salata

Priprema:

Pšenicu skuvajte u vodi i pustite da se ohladi, a zatim je procedite i na platnenoj salveti malo prosušite. Jaja tvrdo obarite, isecite uzduž i izvadite žumanca. Žumanca sameljite zajedno sa kiselim krastavcima, kuvanom pšenicom i dodatkom peršunovog i celerovog lišća. Dodajte senf i majonez, pa dobro promešajte i napunite polutke jaja. Ovako punjena jaja servirati na ovalu obloženom zelenom salatom, dekorisati po želji i služiti.

3 predloga za najlepše uskršnje predjelo
Foto: Shutterstock slane-bajadere

Slane bajadere

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 300 g šunke
  • 300 g kačkavalja
  • 200 g mariniranih šampinjona
  • 5 jaja
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • mešavina začina

Priprema:

Meso obarite u slanoj vodi, ocedite, pustite da se prohladi i sitno iseckajte. Šunku isecite na rezance, kačkavalj izrendajte na krupno rende, a šampinjone isecite na listiće. Tepsiju za pečenje dimenzija približno 30x20cm nauljite i pospite brašnom. Barenim i iseckanim mesom prekrijte dno tepsije, zatim stavite pečurke,  šunku i na kraju rendani kačkavalj. Umutite jaja i pavlaku, dodajte kašiku brašna, prašak za pecivo i mešavinu začina po ukusu. Umućenu smesu prelijte preko sadržaja u tepsiji. Preko stavite aluminijumsku foliju. Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C nekih pola sata, a zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta. Ostaviti je da se skroz ohladi, poželjno je i u frižideru, kako bi se mogli seći lepi parčići.

Španska salata

3 predloga za najlepše uskršnje predjelo
Foto: Shutterstock spanska-salata

Sastojci:

  • 1 šolja smeđeg pirinča (može i beli)
  • 4 tikvice, naseckane
  • 2 glavice crnog luka, nasečene
  • 1 štapić celera, naseckan
  • 2 sveža paradajza nasečena na kocke
  • 1 šolja zelenih punjenih maslinki
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašićica svežeg bosiljka
  • ¼ kašičice suvog origana

Priprema:

Skuvajte pirinač i ostavite ga da se ohladi. Napravite preliv od tri kašičice ulja, limunovog soka i začinskog bilja. Popržite luk na ostatku ulja i dodajte celer, paradajz i zelene masline kada luk omekša. Ostavite povrće da ohladi, a onda ga pomešajte sa pirinčem i pospite prelivom. Dobro promešajte i poslužite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs