Shibori je japanska tehnika bojenja koja potiče iz 8. veka. Obično se tom tehnikom ukrašavaju tkanine, ali je odličan predlog i za bojenje uskršnja jaja. Malo podseća na tehniku bojenja sa kravatom, ali je rezultat lepši jer izgleda kao nežna paukova mreža. Shibori tehnika je tradicionalno plave boje, ali vi možete koristi i vašu omiljenu boju za farbanje.
Potreban materijal:
- tvrdo kuvana jaja
- plava boja za hranu
- sirće
- beli filteri za kafu (gaza ili papirne modle za mafine)
- kuhinjske gumice
- kuhinjski kanap
- papirni ubrusi
- staklena posuda
- makaze
Priprema:
Pripremite boju tako što ćete na jednu šolju vode koristiti 12 kapi boje i jednu kašiku sirćeta. U zavisnosti kolike je dubine vaša staklena posuda odredite količinu boje. Nama je trebalo 3 šolje.
Svako jaje zamotajte u filter za kafu, gazu ili belu papirnu modlu za mafin. Obmotajte papir lepo oko jajeta i čvrsto zavežite vrh gumicom. Zatim čvrsto stegnite konac oko gumice i onda kružite po jajetu dok ne napravite željenu šaru. Kada završite sa šarom zavešite na vrhu (kod gumice) konac. Zatim jaja potpite u plavu boju nekih pola sata. Makazama presecite filter, osušite jaja ubrusom i ona su gotova. Ako vam je komplikovan metod sa konopcem jednostavno jaja koja su umotana u filter možete gumicama obomotati i špricem sipati po filteru plavu boju umesto da potapate u boju. Postupak dalje je isti.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus