Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Shibori metod farbanja jaja: Jednostavna japanska tehnika koja će vas oduševiti

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Shibori metod farbanja jaja: Jednostavna japanska tehnika koja će vas oduševiti

 Izvor: Foto: Shutterstock

Shibori je japanska tehnika bojenja koja potiče iz 8. veka. Obično se tom tehnikom ukrašavaju tkanine, ali je odličan predlog i za bojenje uskršnja jaja. Malo podseća na tehniku bojenja sa kravatom, ali je rezultat lepši jer izgleda kao nežna paukova mreža. Shibori tehnika je tradicionalno plave boje, ali vi možete koristi i vašu omiljenu boju za farbanje.

Potreban materijal:

  • tvrdo kuvana jaja
  • plava boja za hranu
  • sirće
  • beli filteri za kafu (gaza ili papirne modle za mafine)
  • kuhinjske gumice
  • kuhinjski kanap
  • papirni ubrusi
  • staklena posuda
  • makaze

Priprema:

Pripremite boju tako što ćete na jednu šolju vode koristiti 12 kapi boje i jednu kašiku sirćeta. U zavisnosti kolike je dubine vaša staklena posuda odredite količinu boje. Nama je trebalo 3 šolje.

Svako jaje zamotajte u filter za kafu, gazu ili belu papirnu modlu za mafin. Obmotajte papir lepo oko jajeta i čvrsto zavežite vrh gumicom. Zatim čvrsto stegnite konac oko gumice i onda kružite po jajetu dok ne napravite željenu šaru. Kada završite sa šarom zavešite na vrhu (kod gumice) konac. Zatim jaja potpite u plavu boju nekih pola sata. Makazama presecite filter, osušite jaja ubrusom i ona su gotova. Ako vam je komplikovan metod sa konopcem jednostavno jaja koja su umotana u filter možete gumicama obomotati i špricem sipati po filteru plavu boju umesto da potapate u boju. Postupak dalje je isti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti