Frabanje jaja spada među najstarije hrišćanske običaje. Prvi put se ovaj običaj pojavljuje u XII veku, dok je u Srbiju došao u XVI. Jedna od teza zašto se jaja farbaju za Uskrs vezana su za legendu o Mariji Magdaleni.

Caru Tiberiju poklonila je korpu jaja, a kako car nije verovao u vaskrsenje, poredio je mogućnost Isusovog vaskrnuća jednak verovatnoći kao kada bi se jaja iz korpe promenila boju.

Kako je Marija izgovorila reči “Hristos Vaskrese” tako su svaj jaja u korpi postala crvena, jer crvena boja je boja vaskrsenja i simbolizuje Hristovu prolivenu krv.

Postoji još verzija ove legende, ali od davnina jaja se farbaju u čast Isuovu, a prvo jaje mora biti ofarbano u crvenu boju i ono je poznato kao čuvarkuća.

Ne baca se i čuva se u domu do sledećeg Uskrsa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs