Posebnu pažnju domaćice uvek poklanjaju uskršnjim poslasticama.
Izbor je raznolik, od čokoladnih torti, preko sitnih kolača, do osvežavajućih voćnih salata.
Pogledajte nekoliko recepata za poslastice koje će oduševiti vaše ukućane za vreme uskršnjih praznika.
Čokoladni kuglof
Sastojci:
3 ili 4 jaja
oko 250 g margarina
oko 250 g šećera
250 g brašna mekog tip 400
vanilin šećer po potrebi
prašak za pecivo
6 supenih kašika mleka
orasi (ako želite)
200 g čokolade, može i u prahu
Priprema:
Umutiti margarin, šećer, vanilin šećer i jaja u jednoj posudi. Brašno i prašak za pecivo pomešati sa mlekom u drugoj posudi. Zatim sjediniti ove dve smese. U dobijenu smesu ubaciti čokoladu. U kalup za kuglof ubaciti smesu i peći na 170°C nekih 45-50 min.
Brza torta sa bananama i keksom
250 g prah šećera
250 g margarina
250 g mlevenog plazma keksa
4 kisele jabuke izrendane bez kore
5 banana
4 kesice šlaga
Priprema:
Margarin umutite s prah šećerom. Dodajte mleveni plazma keks, narendane jabuke i 3 izgnječene banane. Formirajte tortu od polovine mase. U sredinu stavite iseckane 2 banane i preko toga drugi deo mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom.
Jogurt kolač sa čokoladom
Sastojci za kolač:
2 čaše brašna
2 čaše šećera
2 čaše tečnog jogurta
1 kašičica sode bikarbone
2 pune kašike kakaa
2/3 čaše ulja
Preliv:
100 gr čokolade
1 kašika šećera
5 kašika mleka
1/4 margarina od 250 g, između 60 i 65 g
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni. Pomešati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati ulje i jogurt i energično žicom ili mikserom sjediniti.
Pleh dimenzija 30 x 20 cm, ili manji (nemojte veći, kolač će biti jako tanak) premažite sa malo ulja i pospite kakaom umesto brašna, pa pleh naginjite levo i desno kako bi kakao došao do svih površina na kojima je ulje. Sipajte celu masu za kolač i stavite da se peče oko 35 minuta. Pred kraj pečenja iseckajte margarin, dodajte mleko i šećer i čokoladu, pa na laganoj vatri samo otopite.
Vreo, tek izvađen kolač prelijte ovim prelivom, naginjite tepsiju levo i desno kako bi preliv svuda prošao, pa ostavite kolač da se potpuno ohladi. Isecite u kocke i uživajte. Kolač može da se posluži i vruć uz kuglu sladoleda od vanile koju stavite na vreo kolač, da se polako topi dok ručkate. Prijatno!
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem