Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 250 ml mleka (mlakog)
- 50 ml ulja
- 1 jaje (za testo)
- 1 jaje (za premaz)
- Susam ili kim za posipanje (po želji)
Priprema:
Ova slana pletenica pravi je praznični hleb – mekana, vazdušasta i jednostavna za pripremu. Odlično ide uz sve što se već nalazi na uskršnjem stolu: kuvana jaja, sir, kajmak, pečenje... a tako je lepa da će ukrasiti sto i pre nego što je isečete.
U manjoj činiji pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostavite 5-10 minuta da zapeni. U većoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac, ulje i jedno jaje. Umesite glatko, elastično testo (po potrebi dodajte još malo brašna). Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
Kada testo naraste, premesite ga i podelite na 3 jednake loptice. Svaku rastanjite u valjak dužine oko 30 cm. Ispletite pletenicu i prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite još 15-20 minuta da odmori. Premažite umućenim jajetom i pospite semenkama po želji.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ohladite na rešetki i poslužite uz praznične đakonije.
Bonus video
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade