Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 250 ml mleka (mlakog)
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje (za testo)
  • 1 jaje (za premaz)
  • Susam ili kim za posipanje (po želji)

Priprema:

Ova slana pletenica pravi je praznični hleb – mekana, vazdušasta i jednostavna za pripremu. Odlično ide uz sve što se već nalazi na uskršnjem stolu: kuvana jaja, sir, kajmak, pečenje... a tako je lepa da će ukrasiti sto i pre nego što je isečete.

Savet:

Za još bogatiji ukus, možete u testo dodati i kašiku pavlake ili kašičicu putera. A ako volite da bude još dekorativnija – stavite jedno jaje u ljusci u sredinu pletenice pre pečenja (kao simbol Uskrsa).

U manjoj činiji pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostavite 5-10 minuta da zapeni. U većoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac, ulje i jedno jaje. Umesite glatko, elastično testo (po potrebi dodajte još malo brašna). Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

Kada testo naraste, premesite ga i podelite na 3 jednake loptice. Svaku rastanjite u valjak dužine oko 30 cm. Ispletite pletenicu i prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite još 15-20 minuta da odmori. Premažite umućenim jajetom i pospite semenkama po želji.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ohladite na rešetki i poslužite uz praznične đakonije.

Bonus video

Recept za domaću pletenicu sa šećerom Izvor: Recept za domaću pletenicu sa šećerom