Vazdušaste i mekane kao duša.
Potrebno je:
- 800 + 50 g brašna
- 250 ml hladne vode + 250 ml mlake vode
- 1 jaje
- 1 puna kašika suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 60 g kisele pavlake
- 50 ml ulja
Priprema:
U veliku činiju usuti brašno i so, i polako promešati.
U malu šerpu usuti hladnu vodu i dodati 50 g brašna. Polako promesti i skuvati na laganoj vatri. Voditi računa da se ne stvore grudvice. Ostaviti da se ohladi.
U mlaku vodu dodati kvasac i šećer.
U drugoj činiji umutiti jaje, dodati kiselu pavlaku i ulje. Zatim dodati skuvano brašno i pripremljeni kvasac. Sve polako promešati i na kraju dodati brašno pomešano sa soli. Zamesiti testo.
Testo pokriti sa providnom folijom i ostaviti na topom mestu da naraste.
Nadokislo testo staviti na radnu, brašnom posutu površinu. Testo podeliti na 4 jednaka dela.
Svaki deo napraviti u oblik loptice i oklagijom razvuci u elipsasti oblik i urolati.
Pripremljene vekne staviti u tepsiju obloženu sa papirom za pečenje.8Vekne premazati sa malo vode, malo prerezati i posuti sa susamom.
Peći 40 min. na temperaturi 180°C.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: serbiancafe.com
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno