Ako vam je od prethodnog dana ostala veća količina hleba, nemojte ga bacati. Stari hleb možete iskoristiti na mnogo načina, a mi izdvajamo devet.

"Oživite" hleb tako što čete ga staviti u nakvašenu papirnu kesu, a potom zagrijavajte u rerni. Dovoljna su svega 3 minuta!

Koristite ga u najrazličitijim receptima! ’Hleb od juče’ je osnova mnogih recepata - tosta, brusketa, ćufti, toplih sendviča.

Zamrznite ga! Ukoliko nećete odmah iskoristiti hleb, plastična kesa i zamrzivač su najbolji način.

Napravite prezlu!

Osušite parčad hleba na najnižoj temperaturi u rerni, potom ih sameljite. Vratite samljeveni hljeb u rernu na još sat vremena na najnižoj temperaturi. U čvrsto zatvorenoj posudi, prezla će potrajati i do šest meseci.

Napravite krutone od hleba!

Krutoni su nezaobilazan dodatak supama i salatama. Sve što je potrebno je da izrežete parče hleba na kockice, poprskate maslinovim uljem i začinima i osušite u rerni dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Iskoristite parče hleba da čorbi date dodatnu gustinu.

Parče hleba u fioci u kojoj držite povrće, upiće suvišnu vlagu i produžiti mu vijek. Ali ne zaboravite da ga promijenite nakon dva dana!

Mrvice hleba mogu dati vlažnost i nahraniti zemljiu u kojoj su posađene vaše biljke. Sve što je potrebno jeste da osušite hleb, izmrvite ga i pomešajte sa zemljom.

Napravite grickalicu za vašeg psa mešanjem mrvica starog hleba, brašna, vode i ulja. Ukoliko imate i kalup u obliku kosti pored ukusnog, priredićete mu i slatko iznenađenje. Kolačiće pecite u rerni 30 do 40 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zenasamja.me