Ove fantastične keksiće možete napraviti na dva načina. Kombinujte vlašac i beli luk ili pak dodajte crvenu mlevenu papriku.

Domaći krekeri koje smo tako dobili pikantni su i veoma ukusni, a i vizualno dovoljno različiti da probude znatiželju čim ih poslužite na stolu. Naravno, savršeni su i za isprobavanje vaših vlastitih kombinacija!

Sastojci: 

  • 200 grama glatkog brašna
  •  80 grama omekšalog maslaca
  • 40 grama parmezana
  •  5 grama nasečenog vlasca
  • 2 češnja belog luka
  • 5 grama slatke mlevene crvene paprike
  • 2 žumanca

Za premazivanje:

  •  2 žumanceta

Priprema:

  1. U posudu staviti brašno, parmezan i maslac i umesiti mrvičasto testo.
  2. Zatim kratko ulupati žumanca i dodati ih u smesu.
  3. Opet sve izmešati.
  4. Da bi se dobilo glatko testo dodati vode (sveukupno 8 kašika vode).
  5. Umesiti glatko testo, te ga preseći u dve polovine.
  6. U jednu polovinu dodati vlasac i dobro ga umesiti.
  7. U drugu polovinu ubaciti slatku mlevenu crvenu papriku i takođe dobro umesiti.
  8. Obe polovine umotati u prozirnu foliju te staviti na pola sata u frižider da se sastojci prožmu.
  9. Nakon pola sata očistiti beli luk i naseći ga na male komadiće, pa staviti sa strane.
  10. Pobrašniti podlogu te na njoj razvaljati testo s vlašcem na debljinu oko 3 do 5 milimetara.
  11. Posuti testo s naseckanim belim lukom i proći valjkom preko njih.
  12. Kalupom iseći krekere.
  13. Poslagati ih u pleh na kojem se nalazi papir za pečenje.
  14. Za premazivanje ulupati preostala žumanca i njima premazati krekere.
  15. Peku se u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 15 minuta.
  16. Dok se peku krekeri s vlascem i belim luko,, na pobrašnjenoj podlozi razvaljati testo s mlevenom paprikom na debljinu od 3 do 5 milimetara.
  17. Kalupom seći krekere, te ih slagati u pleh na kojem se nalazi papir za pečenje.
  18. Premazati ih žumancima i peći kao i krekere s vlascem i belim lukom, na 200 stepeni 15 minuta.
  19. Sveukupno je ispalo 30 komada.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: recepttura.com