Mekike su tradicionalan doručak. To je doručak od testa, pržen u mnogo masnoće. Kako da napravimo mekike da budu zaista mekane, kao kada su in nekada bake pravile?
Evo tajne ukusnih mekika! Ona je u sodi bikarboni. Da bi bile mekane i vazdušaste stavite prstohvat soli. Evo ga i recept sa mekikama sa sodom:
Mekike sa sodom
Sastojci:
brašno
400 g kiselog mleka
1 kašičica sode
1 supena kašika šećera
1 supena kašika soli
200 ml ulja za prženje
Pripema:
Prvo prosejte brašno i napravite udubljenje u jednom plehu. Stavite kiselo mleko u brašno. Nemojte zaboraviti da rastvorite sodu u kiselom mleku, da se ne oseća posle konzumiranja. Dodajte šećer i druge sastojke. Promešajte i ostavite da odstoji 20-30 mintua, nakon toga razvucite testo i isecite na pravougaonike. Mekike pržite sa obe strane dok ne budu gotove u ugrejanom ulju.
Klasične mekike sa kvascem
Sastojci:
1/3 kockcie kvasca (14 g)
nekoliko kašika kiselog mleka
300 ml vode
500 g brašna
1 supena kašika soli
Priprema:
Kvasac pospite prstohvatom šećera i malo vode i ostavite da nadođe. U posudi pomešajte kiselo mleko, so i vodu i u njih dodajte nadošao kvasaca. Zamesite meko testo. Ostavite da nadođe. Možete ga zamesiti uveče i staviti u frižider (ne treba da mažete uljem) ujutru oržite. Od ovog testa možete praviti picu.
Kremasti potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke