Mekike su tradicionalan doručak. To je doručak od testa, pržen u mnogo masnoće. Kako da napravimo mekike da budu zaista mekane, kao kada su in nekada bake pravile?
Evo tajne ukusnih mekika! Ona je u sodi bikarboni. Da bi bile mekane i vazdušaste stavite prstohvat soli. Evo ga i recept sa mekikama sa sodom:
Mekike sa sodom
Sastojci:
brašno
400 g kiselog mleka
1 kašičica sode
1 supena kašika šećera
1 supena kašika soli
200 ml ulja za prženje
Pripema:
Prvo prosejte brašno i napravite udubljenje u jednom plehu. Stavite kiselo mleko u brašno. Nemojte zaboraviti da rastvorite sodu u kiselom mleku, da se ne oseća posle konzumiranja. Dodajte šećer i druge sastojke. Promešajte i ostavite da odstoji 20-30 mintua, nakon toga razvucite testo i isecite na pravougaonike. Mekike pržite sa obe strane dok ne budu gotove u ugrejanom ulju.
Klasične mekike sa kvascem
Sastojci:
1/3 kockcie kvasca (14 g)
nekoliko kašika kiselog mleka
300 ml vode
500 g brašna
1 supena kašika soli
Priprema:
Kvasac pospite prstohvatom šećera i malo vode i ostavite da nadođe. U posudi pomešajte kiselo mleko, so i vodu i u njih dodajte nadošao kvasaca. Zamesite meko testo. Ostavite da nadođe. Možete ga zamesiti uveče i staviti u frižider (ne treba da mažete uljem) ujutru oržite. Od ovog testa možete praviti picu.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.