Mekike su tradicionalan doručak. To je doručak od testa, pržen u mnogo masnoće. Kako da napravimo mekike da budu zaista mekane, kao kada su in nekada bake pravile?

Evo tajne ukusnih mekika! Ona je u sodi bikarboni. Da bi bile mekane i vazdušaste stavite prstohvat soli. Evo ga i recept sa mekikama sa sodom:

Mekike sa sodom

Sastojci:

brašno

400 g kiselog mleka

1 kašičica sode

1 supena kašika šećera

1 supena kašika soli

200 ml ulja za prženje

Pripema:

Prvo prosejte brašno i napravite udubljenje u jednom plehu. Stavite kiselo mleko u brašno. Nemojte zaboraviti da rastvorite sodu u kiselom mleku, da se ne oseća posle konzumiranja. Dodajte šećer i druge sastojke. Promešajte i ostavite da odstoji 20-30 mintua, nakon toga razvucite testo i isecite na pravougaonike. Mekike pržite sa obe strane dok ne budu gotove u ugrejanom ulju.

Klasične mekike sa kvascem

Sastojci:

1/3 kockcie kvasca (14 g)

nekoliko kašika kiselog mleka

300 ml vode

500 g brašna

1 supena kašika soli

Priprema:

Kvasac pospite prstohvatom šećera i malo vode i ostavite da nadođe. U posudi pomešajte kiselo mleko, so i vodu i u njih dodajte nadošao kvasaca. Zamesite meko testo. Ostavite da nadođe. Možete ga zamesiti uveče i staviti u frižider (ne treba da mažete uljem) ujutru oržite. Od ovog testa možete praviti picu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs