Miris domaćeg hleba koji se širi kroz kuću je najlepšni način da probudite ukućane.
Možete ga služiti sa namazima, šunkom, sirom...
Sastojci:
- 2 jajeta
- 50 ml ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 500 ml tečnosti (pola mleko, pola voda)
- 500-600 g belog pšeničnog brašna
- 150 g ražanog brašna
Priprema:
Zagrejte mleko i vodu, pa deo mlake tečnosti sipajte u šoljicu, dodajte kvasac, šećer, kašiku brašna i ostavite da kvasac nadođe. U velikoj činiji umutiti jaja, pa dodati ulje i so. Zatim dodati nadošli kvasac i postepeno dodavati brašno i mlaku tečnost dok se ne potroši. Mesiti testo dok se ne dobije glatka smesa, po potrebi dodati još brašna. Testo treba da bude meko i da se ne lepi za posudu. Kada je testo gotovo, prekriti krpom i ostaviti da odstoji pola sata ili dok se smesa ne udvostruči. Nakon toga premesiti i staviti testo u posudu za pečenje, prethodno nauljenu ili obloženu pek papirom. Testo možete premazati uljem, posuti smenkama, začinima... Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 30-45 minuta ili dok fino ne porumeni. Gotov hleb uviti u čistu pamučnu krpu i staviti u kesu, da ostane lepo mekan.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom