Miris domaćeg hleba koji se širi kroz kuću je najlepšni način da probudite ukućane.
Možete ga služiti sa namazima, šunkom, sirom...
Sastojci:
- 2 jajeta
- 50 ml ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 500 ml tečnosti (pola mleko, pola voda)
- 500-600 g belog pšeničnog brašna
- 150 g ražanog brašna
Priprema:
Zagrejte mleko i vodu, pa deo mlake tečnosti sipajte u šoljicu, dodajte kvasac, šećer, kašiku brašna i ostavite da kvasac nadođe. U velikoj činiji umutiti jaja, pa dodati ulje i so. Zatim dodati nadošli kvasac i postepeno dodavati brašno i mlaku tečnost dok se ne potroši. Mesiti testo dok se ne dobije glatka smesa, po potrebi dodati još brašna. Testo treba da bude meko i da se ne lepi za posudu. Kada je testo gotovo, prekriti krpom i ostaviti da odstoji pola sata ili dok se smesa ne udvostruči. Nakon toga premesiti i staviti testo u posudu za pečenje, prethodno nauljenu ili obloženu pek papirom. Testo možete premazati uljem, posuti smenkama, začinima... Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 30-45 minuta ili dok fino ne porumeni. Gotov hleb uviti u čistu pamučnu krpu i staviti u kesu, da ostane lepo mekan.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus