Miris domaćeg hleba koji se širi kroz kuću je najlepšni način da probudite ukućane.

Možete ga služiti sa namazima, šunkom, sirom...

Sastojci: 

  • 2 jajeta
  • 50 ml ulja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 500 ml tečnosti (pola mleko, pola voda)
  • 500-600 g belog pšeničnog brašna
  • 150 g ražanog brašna

Priprema:

Zagrejte mleko i vodu, pa deo mlake tečnosti sipajte u šoljicu, dodajte kvasac, šećer, kašiku brašna i ostavite da kvasac nadođe. U velikoj činiji umutiti jaja, pa dodati ulje i so. Zatim dodati nadošli kvasac i postepeno dodavati brašno i mlaku tečnost dok se ne potroši. Mesiti testo dok se ne dobije glatka smesa, po potrebi dodati još brašna. Testo treba da bude meko i da se ne lepi za posudu. Kada je testo gotovo, prekriti krpom i ostaviti da odstoji pola sata ili dok se smesa ne udvostruči. Nakon toga premesiti i staviti testo u posudu za pečenje, prethodno nauljenu ili obloženu pek papirom. Testo možete premazati uljem, posuti smenkama, začinima... Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 30-45 minuta ili dok fino ne porumeni. Gotov hleb uviti u čistu pamučnu krpu i staviti u kesu, da ostane lepo mekan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs