Ove kiflice možete napraviti da budu i slane i slatke u zavisnosti od toga šta se vama jede.
Sastojci:
- 1 kg brašna tip 500
- 400 ml toplog mleka
- 2 jajeta (odvojeno belanca i žumanca)
- 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg
- 180 ml ulja
- kašika soli
- kašika šećera
Priprema:
U jednu posudu dodajte toplo mleko, ulje, 2 belanca, šećer i kvasac i promešajte. Zatim dodajte jedan deo brašna i do i mesite uz dodavanje brašna. Na radnu površinu sipajte malo brašna i umesite testo uz dodavanje brašna po potrebi. Nauljite posudu i stavite u nju nauljeno testo, pa pokrijte folijom ili krpom i neka odstoji 2 sata. Kada je naraslo, testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na manje loptice. Oklagijom ili rukama razvijte testo i filujte po želji. Za kraj ih premažite sa žumancima koja ste odvojili i pospite susamom ako su slane, a ako su slatke premažite margarinom ili puterom. Na pleh stavite papir za pečenje i poređajte kiflice. Ostavite ih još malo da nadođu dok se greje rerna. Pecite ih na 190°C nekih 15 minuta. Pratite ih možda budu i pre gotove ili posle, trebaju da dobiju boju kao sa slike.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom