Ove kiflice možete napraviti da budu i slane i slatke u zavisnosti od toga šta se vama jede.

Sastojci: 

  • 1 kg brašna tip 500
  • 400 ml toplog mleka
  • 2 jajeta (odvojeno belanca i žumanca)
  • 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg
  • 180 ml ulja
  • kašika soli
  • kašika šećera

Priprema: 

U jednu posudu dodajte toplo mleko, ulje, 2 belanca, šećer i kvasac i promešajte. Zatim dodajte jedan deo brašna i do i mesite uz dodavanje brašna. Na radnu površinu sipajte malo brašna i umesite testo uz dodavanje brašna po potrebi. Nauljite posudu i stavite u nju nauljeno testo, pa pokrijte folijom ili krpom i neka odstoji 2 sata. Kada je naraslo, testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na manje loptice. Oklagijom ili rukama razvijte testo i filujte po želji. Za kraj ih premažite sa žumancima koja ste odvojili i pospite susamom ako su slane, a ako su slatke premažite margarinom ili puterom. Na pleh stavite papir za pečenje i poređajte kiflice. Ostavite ih još malo da nadođu dok se greje rerna. Pecite ih na 190°C nekih 15 minuta. Pratite ih možda budu i pre gotove ili posle, trebaju da dobiju boju kao sa slike.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs