Kako pica može da bude posna, da nema sir i kačkavalj ili pak komadiće ukusne šunke?

Italijani takvu picu opisuju kao pogaču sa maslinovim uljem, biljkama i povrćem. Tako da je posna pica norma, a ne izuzetak, a sir je prosto ukusni dodatak koji može da bude izbačen za vreme Uskršnjeg ili drugog posta.

Možda vam je već dobro poznat i već ste probali ukus kore za picu od karfiola, slična može da se napravi sa brokolijem, cveklom ili pak kukuruznim brašnom koje je dobra alternativa klasične pice.

I tako, ako već nemate strpljenja da otkrijete tajnu recepta za picu tokom posta, pripremili smo vam tačne recepte.

Umesite posno testo, uzmite omiljeno povrće, origano i napravite ovu zdravu picu.

Posno testo za picu bez kvasca

  • brašno - 400 g
  • gazirana voda - 200 ml
  • biljno ulje - 3 supene kašike
  • so - po ukusu

Za nadev:

  • paprike - 1 komad
  • marinirane paprike - 9 komada
  • čeri paradajz - 6 komada
  • luk pola glavice
  • biljno ulje - 4 supene kašike
  • beli luk - 4 čena
  • origano, morska so, biber, čili - po ukusu

Posno testo za picu bez kvasca, naravno, ima drugačiji ukus od klasičnog, ali generalno takođe je veoma ukusno. Odgovara osnovnim zahtevim za testo za picu - pravi hrskave mehuriće i omogućavam da napravimo tanku picu koja međutim ne visi pod težinom nadeva. Ovo testo će nas spasiti uvek u slučajevima kada smo obećali domaću picu i odjednom shvatamo da nemamo kvasac.

Kombinujemo sve sastojke i od njih mesimo glatko testo. Ukoliko je potrebno, dodajemo brašno. Uvijamo testo u najlonsku foliju i ostavljamo ga da se odmori na otprilike pola sata.

Dok se testo za posnu picu odmara, zaista je moguće da se naprave sastojci za nadev.

Isecite papriku, paradajze i luk na tanke kolutove. Marinirajte ih u maloj količini biljnog ula. Presujte beli luk u malo ulja, ovom smesom ćemo namazati picu.

Posno testo za picu bez kvasca razvijamo tanko oklagijom na papiru za pečenje, lagano podvijamo krajeve kao bord. Podmazujemo koru uljem sa belim lukom i posipamo origanom i morskomsolju po ukusu. Ređamo ostale sastojke odozgo, tepsiju stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 250°C-

Posno testo za picu sa kvascem

  • voda (topla) - 200 ml
  • pšenično brašno - 330 g
  • maslinovo ulje - 2 supena kašike
  • suvi kvasac - 7 g
  • so - 1/2 šolje
  • šećer - 2 kašičice

Izmešajte suvi kvasac i šećer u toploj vodi, pokrijte i ostavite na toplom na 10 minuta dok se ne aktivira. Pomešajte brašno sa solju, napravite udubljenje i sipajte napravljenu smesu od kvasca. Počnite da mesite testo: odmah nakon što brašno upije celu tečnost, dodajte maslinovo ulje. testo oblikovano u loptu pokrijte i ostavite na toplom na 30 minuta.

Ideje za ukusne posne nadeve za picu

Pica Marinara

Marinara je napuljska pica napravljena sa prostim i ukusnim paradajz sosem, koji se servira i sa drugim jelima.

  • posno testo za picu - 250 g
  • paradajz sok - 340 ml
  • beli luk - 3-4 čena
  • belo sirće - 1 supena kašika
  • šećer - 1-2 supene kašike
  • so po ukusu
  • suvi bosiljak - pola kašičice
  • suvi origano - pola kašičice
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike

Pica sa lososom

Pica sa lososom je sjajno jelo za dane tokom posta koji nisu strogi.

  • testo za picu - 125 g
  • losos - 100 g
  • sos paradajz - 4 supene kašike
  • rukola - 2 g
  • masline - 10 komada
  • biljno ulje - po ukusu
  • beli luk - po ukusu

Vegan pica

Pripremite sve potrebne sastojke za vašu vegansku picu. Operite povrće, osušite papirnim ubrusima. Testo za posno testo za picu.

  • testo za picu bez kvasca - 500 g
  • tikvice - 1 komad
  • crveni luk - 50 g
  • paradajz - 50 g
  • paprike - 100 g
  • pečurke - 100 g
  • masline - 100 g
  • beli luk - 1 čen
  • sos paradajz - 4 supene kašike
  • belo sirće - 1 supena kašika
  • ulje ili maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • soja sos - po ukusu
  • so i crni biber - po ukusus
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  
Izvor: bonapeti.rs