Ukoliko ste ljubitelj testa, a naročito svežeg domaćeg hleba, predlažemo da sve malo začinite i date mu posebnu aromatičnu notu. Zamesite hrskavi hleb sa belim lukom i peršunom kod kuće i uživate u njegovom ukusu uz bilo koji obrok, a toliko je lep da može da se jede i sam.

Garantovano će svi tražiti parče više. 

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli

Za preliv:

  • 100 g maslaca
  • 5 čenova belog luka
  • 1 kašika origana
  • 1 kašika peršuna
  • so, biber

Priprema:

Mleko zagrejte, dodajte kvasac i šećer, izmešajte i ostavite da se aktivira. U činiji pomešajte brašno, jaje, otopljeni maslac, kvasac i so, pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se udvostruči. Za to vreme sitno naseckajte beli luk, pomešajte ga sa rastopljenim maslacem i začinima. Kada je testo nadošlo ponovo ga premesite, pa oblikujte veknu i stavite u kalup za pečenje hleba. Oštrim nožem testo isecite na jednake šnite pa ravnomerno prelijte sa mešavinom maslaca i belog luka. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobije hrskavu rumenu koricu.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE