Nijedan sendvič nije ukusniji od onog spremljenog u bagetu. Ovaj duguljast hleb poreklom iz Francuskei te kako je popularan na ovim prostorima. Ako ste i vi ljubitelj istog, možete ga napravite i kod kuće od svega 4 sastojka. Za savršeno hrskavu koricu i mekanu sredinu poslužite se trikovima iskusnih pekara i domaćica! Saznajte kako da proverite da li je kvasac koji koristite dobar i šta treba da ubacite u rernu zajedno sa bagetima za ravnomernije pečenje i još hrskaviju koru.

  • Sastojci:
  • 5 g suvog kvasca
  • 375 ml ključale vode
  • 500 g brašna
  • 10 g soli

Priprema:

U posudu sipajte vodu, potom dodajte suvi kvasac. Na kraju dodajte punu kašiku brašna i promešajte. Ostavite smesu da odstoji 5-10 minuta, odnosno dok se ne formiraju mali mehurići na površini. Ukoliko se za to vreme ne formiraju mehurići ili pena po površini, kvasac koji koristite nije dobar i testo neće ispasti kako ste želeli. U tom slučaju čitav proces morate ponoviti sa zamenjenim kvascem. U međuvremenu u drugoj posudi dodajte 500 grama brašna, 10 grama soli, pa sipajte vodu sa kvascem. Rukom zamesite testo u posudi. Testo bi trebalo da bude lepljivo. Pokrijte posudu prozirnom folijom, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Pokvasite prste, pa mokrim rukama počnite da razvlačite 4 puta delove testa ka gore, vraćajući ih u posudu. Kada završite sa razvlačenjem, ponovo poklopite prozirnom folijom i ostavite da odstoji 25-30 minuta. Čitav postupak sa razvlačenjem testa ka gore i pauzom od 25-30 minuta ponovite još 3 puta. Nakon četvrtog puta, uzmite komadić testa i pokušajte da razvučete. Ukoliko se fino razvlači, spremno je za dalju obradu. Ako je kruto i lako puca, ostavite testo da odstoji još 25 minuta i razvucite još četiri puta.

Nakon toga prebacite testo po radnoj površini posutoj brašnom, pa podelite na šest jednakih delova. Prste minimalno pobrašnjavite, pa na istoj površini svaki od delova laganim pokretima oblikujte u približan oblik pravougaonika. Potom ih pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Nakon toga čistu radnu površinu i ruke poprskajte uljem, a potom svaki komad razvucite rukom u veći pravougaonik, pa jednu polovinu preklopite ka centru i lagano pritisnite prstima po sredini. Potom tu polovinu prebacite preko druge i formirajte oblik valjka. Rukama mesite tako da se dobijeni valjak izduži, a ivice ostavite tako da budu tanje od sredine. Ne smete suviše pritiskati testo, trudite se da vam pokreti budu što laganiji. Ponovo ih pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 45-60 minuta. Rernu zagrejte na 230°C. Svaki od bageta zasecite celom dužinom malo dublje od 1cm sa strane. Jedan pleh napunite vodom i postavite ispod pleha sa bagetima. Vlažnost koja će se formirati u rerni pomaže da korica bude hrskavija i kako se pek papir ne bi suviše zagrejao. Pre nego što bagete ubacite u rernu poprskajte ih vrelom vodom. Kada ih ubacite u prethodno zagrejanu rernu, nakon 5 minuta je otvorite i ponovo porpskajte vrelom vodom. Pecite još 12-15 minuta dok ne poprime zlatnobraon koru.

BONUS VIDEO

Hleb sa belim lukom Instagram/ikosun_kitchen

 Izvor: StvarUkusa