Da li ste dosad pokušali da zamesite domaći hleb, ali vam se ipak na kraju to učinilo kao naporan i zahtevan posao? Džejmi Oliver ima fantastičan recept za domaći hleb, koji uključuje svega nekoliko sastojka i vrlo malo kulinarskog umeća. Toliko je jednostavno, da će vam uspeti iz prve. U ceo proces možete da uključite i mališane, naročito kada je u pitanju mešenje testa.

  • Sastojci:
  • 650 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kg brašna
  • 8 g soli
  • prstohvat šećera (opciono)

Priprema:

Hleb po receptu Džejmija Olivera
Printscreen/YT/Jamie Oliver 

 U veliku staklenu posudu dodajte vodu, a potom suvi kvasac i so (3-4 g). Šećer možete dodati po želji. Kašikom dobro promešajte, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom dodajte brašno i ostatak soli. Prvo promešajte kašikom, a kada smesa poprimi teksturu testa, počnite da mesite rukom u posudi. Dodajte malo brašna kada god primetite da testo postaje lepljivo. Potom ga istresite na pult posut brašnom i dobro premesite rukama, više puta bacajući testo sa visine. Razvlačite sve dok ne osetite da se smesa zagrejala pod rukama, pa je pospite sa još malo brašna. Oblikujte testo u loptu, vratite u posudu, pokrijte krpom i ostavite da naraste jedan do jedan i po sat. Ponovo testo vratite na pult i premesite rukom. Oblikujte ga ponovo u krug, pa nožem podelite na dva jednaka dela. Pospite po plehu brašno, a svaku od polovina testa oblikujte približno u standardni oblik hleba. Pospite brašno po hlebovima, pa ostavite još sat da testo odstoji. Pecite na 180°C približno 35 minuta.

BONUS VIDEO

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

 Izvor: Stvar ukusa