KORAK PO KORAK DO DOMAĆEG HLEBA: Najbolji i najjednostavniji način pripreme koji uspeva i onima koji prvi put mese

Domaći hleb je uvek bolji izbor od kupovnog.

Shutterstock

Naučite da umesite domaći hleb lako i jednostavno. Poslužite ga vrućeg uz kajmak i paradajz. Za testo vam trebaju osnovni sastojci koje uglavnom svi imaju kod kuće. Verovatno mislite kako je mešenje testa komplikovano i teško, ali sa nekih receptima je to vrlo prosto. Samo se pomešaju namirnice, sačeka se da testo nadođe, oblikuje se i peče. 

Sastojci:

  • 750 g brašna 
  • 400 ml tople vode 
  • 25 g kvasca 
  • 100 ml ulja
  • 20 g šećera 
  • 10 g soli 

Priprema:

U činiji pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Dobro promešajte, pa dodajte 150 g prosejanog brašna. Pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 30 minuta. Zatim dodajte so, ulje i preostalo prosejano brašno. Zamesite meko testo. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Zamesite testo povlačeći mu krajeve ka sredini i tako sa četiri kraja. Ponovite i pokrijte. Ostavite testo da odstoji 20 minuta. Ponovo povlačite ivice ka sredini i tako poovite 3 puta. Oblikujte hleb, stavite ga u pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da se diže 30 minuta. Pomoću noža napravite nekoliko rezova. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.