SVEČANA POGAČA PUNJENA ČOKOLADOM: Odlična je kao slavsko posluženje, a ne zahteva veliki trud

Kada želite da se pokažete kao vrhunska domaćica, napravite onda svečanu slatku pogaču.

Printscreen/YT/Yasemin Gotovit

Svečane pogače su uvek dobro rešenje kada se su slave ili rođendani. Kako se približava Sveti Jovan možete da poslužite i ovu slatku pogaču koja se lako priprema. Ne treba vam puno sastojaka, a dobićete neverovatno ukusnu i pogaču zanimljivog izgleda. Punite je nutelom ili domaćim džemom, a ukrasite je mlevenim orasima. 

Očistite rernu na jednostavan način nakon upotrebe kako biste sebi olakšali posao. 

Sastojci:

  • 100 ml toplog mleka
  • 60 šećera u prahu
  • 20 g kvasca
  • 2 jajeta 
  • 80 g putera 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1/2 kašičice vanilin šećera 
  • 400 g brašna 

Za punjenje:

  • 150 g džema ili čokolade 

Za premaz:

  • 1 žumance 
  • 1 kašičica mleka 

Priprema:

U toplo mleko dodajte šećer u prahu, kvasac, jaja, istopljeni puter, so, vanilin šećer i prosejano brašno. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da odmori 45 minuta. Razvucite testo da bude tanko, pa onda premažite nutelom ili džemom do pola po dužini. Urolajte do pola, pa zatim nožem za picu isecite preostalo testo, ali ne do ivice. Nastavite da rolate. Premažite tepsiju puterom, pa stavite testo u obliku puža. Umutite žumance i pomešajte sa mlekom, pa premažite pogaču. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Na kraju je ukrasite orasima. 

Izvor: Stvar ukusa