Najlepša pogača sa cimetom u obliku pahulje

Pogača sa cimetom ima čarobni oblik pahulje, toliko je lep da će ukrasiti svaku trpezu, a uz to je i vrlo aromatičan.

prt scr / yt / Preppy Kitchen

Sastojci:

Za testo:

  • 240 ml toplog punomasnog mleka
  • 7 g instant kvasca
  • 5 kašika otopljenog putera
  • 50 g šećera
  • 1 jaje sobne temperature
  • 450 g brašna
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 100 g šećera
  • 1 kašika cimeta
  • 3 kašike putera, otopljenog

Za preliv:

  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica vode
  • šećer u prahu

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za najlepšu pogaču sa cimetom u obliku pahulje:

Kako biste napravili ovu pogaču prvo pripremite testo. Mikserom umutite toplo mleko i kvasac. Ostavite da odstoji dok ne postane jako penasto, oko 10 minuta. Kada postane penasto, dodajte otopljeni puter, šećer i jaje. Dodajte zatim brašno i so. Mesite dok se ne formira lepljivo i elastično testo, oko 8 do 10 minuta. Oblikujte testo u kuglu i stavite u posudu namazanu uljem. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 1 sat.

Za fil u maloj činiji pomešajte cimet i šećer. Dignuto testo izbušite i izvucite na lagano pobrašnjenu podlogu. Podeliti testo na 4 jednaka dela i svaki oblikujte u kuglu. Razvaljajte jednu loptu u tanak krug od otprilike 30 cm. Ako se vaše testo ponovo skuplja dok valjate, ostavite ga da odstoji nekoliko minuta i pokušajte da ga razvaljate na nepobrašnjenoj površini. Stavite na list papira za pečenje. Lagano premažite otopljenim puterom, ostavljajući rub od oko 1,5 cm, i pospite puter trećinom mešavine šećera i cimeta.

Razvaljajte drugu lopticu testa u krug iste veličine i stavite na krug obložen šećerom. Premažite puterom i pospite drugom trećinom mešavine cimeta i šećera. Ponovite slojeve ponovo. Razvaljajte poslednju kuglu testa i stavite na vrh. Isecite ivice testa da napravite precizan krug od otprilike 25 cm.

Stavite okrugli rezač kolačića od 8 cm ili malu posudu u sredinu testa. Koristeći sekač za pecivo ili veoma oštar nož, isecite krug na četvrtine počevši od ivice testa do ivice posude. Svaku četvrtinu prepolovite, a zatim svaku ponovo isecite na pola. Trebalo bi da dobijete 16 malih trouglova povezanih u centru.

Uhvatite dve trake testa, po jednu u svakoj ruci, i okrenite ih 3 puta jednu od druge. Položite ih i stisnite krajeve zajedno. Ponovite sve sa preostalim trakama. Trebalo bi da imate osmokraku zvezdu. Uklonite rezač iz sredine. Prebacite zvezdu sa papirom za pečenje na lim za pečenje. Lagano pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže dok se primetno ne naduva, oko 20 do 30 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 190 C.

Za preliv umutite jaje i vodu dok se dobro ne sjedine. Ako su se mesta na kojima ste spojili trake zvezde razdvojile dok se diže, ponovo ih stisnite zajedno. Premažite jaje po celom hlebu.
Pecite 25 minuta ili dok ne porumeni, pokrijte aluminijumskom folijom nakon 15 minuta ako prebrzo porumeni. Ostavite da se ohladi na tiganju 10 minuta. Lagano pospite šećerom u prahu pre serviranja. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i božićnu pogaču sa suvim grožđem.

Pročitajte kako se pravi najlepša slatka pogača

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Brioš punjen karamelom i orasima  Instagram/celia_oeg/cltures_sucre

StvarUkusa