Miris domaćih lepinja je jedan od onih koji nas vraćaju u detinjstvo, kada je kupovina peciva u pekari i marketu bila prava retkost, već nas je na stolu svako jutro čekao vruć hleb ili pogača. Kako bi oživeli ovaj dragoceni osećaj u vašem domu, potrebno je samo da umesite testo, a mi vam dajemo recept za pecivo sa bogatim punjenjem.Zbog fila sa sirom i šunkom neće vam biti potreban nikakav namaz, a ukućanima će se posebno dopasti sir koji se razvlači.
- Sastojci:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica suvog kvasca
- 4 kašike ulja
- 300 g brašna
- 1 kašičica soli
- Za punjenje:
- 350 g tvrdog sira
- 200 g šunke
- 1 kašika origana
- 200 g krem sira
- Za premaz:
- 2 žumanceta
- malo ulja
- 100 g tvrdog sira
Priprema:
U toplo mleko dodajte šećer, jaje, ulje i suvi kvasac, pa sve dobro sjedinite. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa sve sastojke lepo sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih sat vremena. U činiji pomešajte rendani sir, šunku i origano, pa dodajte krem sir i lepo promešajte. Od dobijene smese oblikujte manje loptice. Premsite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na nekoliko delova i oblikujte loptice. Svaku spljoštite između šaka, pa stavite lopticu od sira i obmotajte testo okolo. Opet malo spljoštite šakama. Tako uradite dok ne utrošite sve. Pređajte lepinje na pleh obložen pek papirom. Jaja umutite sa malo ulja, pa premažite svaku lepinju, a zatim je pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem