Pitesa sirom ili mlevenim mesom spadaju u kultna jela na ovim prostorima. Takođe, ne morate da ih pravite samo od ove dve namirnice, jer možete da koristite sastojke po želji, a da one budu predivne. Naš čitalac Ivan Jovanović poslao nam je recept za ukusnu pitu sa pečurkama i prazilukom. On je pravi od sa dodatkom šunke i na kraju je preliva fantastičnim nadevom od jaja i pavlaka. Možete da je služite za večeru, ali i kada su neke svečane prilike. 

  • Sastojci:
  • 1 pakovanje kora 
  • 1 veći praziluk
  • 300 g šampinjona
  • 150 g šunke 
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • Za preliv: 
  • 3 jajeta 
  • 3 kašike pavlake 
  • 1 šoljica kisele vode
  • 1/2 šoljice maslinovog ulja

Priprema:
Praziluk isecite na kolutove i propržite na maslinovom ulju. Dodajte rendane pečurke i pržite dok ne puste sok. Posolite i pobiberite. Isključite šporet i dodajte rendanu šunku. U drugoj posudi umutite jaja, kiselu vodu, pavlaku i ulje, pa dobro umutite. Koru premažite nadevom, pa preko stavite drugu koru i nju premažite, pa pospite filom i onda urolajte. Ređajte u nauljen pleh, pa kada poređate sve kore prelijte ostatkom nadeva. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni. Zatim je izvadite i pokrijte krpom da odstoji bar 5 minuta.

Recept poslao Ivan Jovanović 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE