Italijanska kuhinja obožavana je širom sveta, a pored pice i paste koje su većini omiljeno jelo, kalcone su takođe čest izbor. Mogu da posluže i za doručak ili za večeru, a možete ih puniti filom po želji. Mi vam donosimo kalcone punjenje sosom za bolonjeze, a priprema uopšte nije komplikovana.
Sastojci:
Za testo:
- 220 ml mlakog mleka
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 belance
- 60 ml ulja
- 400 g brašna
- kašičica soli
- kašičica šećera
Za punjenje:
- 300 g mlevene junetine
- 1 luk
- 150 g mocarela sira
- 150 g rendanog kačkavalja
- 200 ml pasiranog paradajza
- maslinovo ulje
- origano
- so, biber
Priprema:
U činuju stavite kvasac, dodajte toplo mleko, kašičicu šećera, belance i ulje, pa sve dobro izmešajte ručnom mutilicom. Lagano dodajte brašno i so, a potom zamesite glatko testo. Pokrijte i ostavite oko sat vremena da nadođe. Za to vreme pripremite fil za punjenje. Na maslinovom ulju zagrevajte pasirai paradajz, začinjen origanom. Kada krene da ključa kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre. Crni luk propržite na ulju da zastakli, dodajte mleveno meso i žačine po ukusu, pa dinstajte dok meso ne porumeni. Ostavite da se ohladi.
Kada je testo nadošlo izvadite ga na radnu površinu i podelite na 15 jednakih delova. Svaki deo razvucite oklagijom na oko pola santimetra debljine. Prvo premažite sa paradajz sosom, potom stavite mleveno meso, a preko rendani kačkavalj i mocarelu. Testo preklopite, pa prstima ivice dobro spojite, da fil ne bi iscureo prilikom pečenja. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da "odmore" 15 minuta. Pre pečenja po želji ih premažite žumancetom i pospite susamom. Peci na 180 C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa