Napravite pitu po receptu domaćica sa Zlatara.

Heljdino brašno sa planine Zlatar je poznata i veoma zdrava namirnica. Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki… Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Pročitajte i: Voćni sladoled po receptu Ane Ivanović spreman za 5 minuta (VIDEO)

Zlatarska heljdopita

Ispecite palačinke po receptu za palačinke od heljdinog brašna. Umutite fil od 4 jaja i sira i kajmaka. Palačinke ređajte u tepsiju: jedna palačinka, pa fil, pa palačinka… Na kraju prelijte sa filom koji vam je preostao, isecite na parčiće i stavite da se zapeče u rerni.

Danas većina zlatarskih domaćica heljdopitu pravi na ovaj način. Njihove majke i bake heljdopitu su “razlivale” i ceo proces je bio, naravno, duži.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: Srbijuvolimo.rs