Mantije su pazarski specijalitet, a sličnog su ukusa kao burek. Prave se od domaćih kora koje se pune mlevenim mesom, pa se seku mali kvadrati. U nastavku pročitajte naš recept za originalne pazarske mantije, a tajna njihovog ukusa je u hrskavim korama i masnoći kojom se premazuju. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 700 g brašna tip 405
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike ulja
  • 420 ml vode
  • Za fil:
  • 700 g mlevene junetine
  • 70 ml hladne vode
  • 50 ml ulja
  • 400 g crnog luka
  • 1/2 kašike soli
  • biber po ukusu
  • Masnoća za jufke:
  • 150 g putera
  • 70 ml ulja

Priprema:

U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti. Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Izvor: Stvar ukusa