Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 300 g feta sira
- 2 šolje jogurta
- 1,5 šolja kisele vode
- 50 ml maslinovog ulja
- 3-4 jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- so po ukusu
- susam za posipanje
- 1 žumance za premazivanje
Priprema:
Ova pita se ne slaže klasično, već se kore seku na trakice i mešaju direktno u fil – pa se priprema brže, a rezultat je sočna, mekana i bogata pita koju svi vole. Idealan je izbor kada želite domaću pitu, ali nemate vremena za razvijanje i slaganje.
U velikoj posudi izmešajte izdrobljeni feta sir, jogurt, jaja, kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo, so. Odvojite 2 cele kore, a ostatak isecite na trakice (širine otprilike 2 cm), pa ih ubacite u pripremljeni fil i pažljivo promešajte da se sve sjedini.
Pleh obložite papirom za pečenje i preko stavite 2 cele kore koje vire van ivica – one će kasnije poslužiti za preklapanje. Sipajte celu smesu sa trakastim korama u pleh, poravnajte i preklopite onim korama preko. Premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, ili dok pita lepo ne porumeni.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije