Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 300 g feta sira
  • 2 šolje jogurta
  • 1,5 šolja kisele vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 3-4 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so po ukusu
  • susam za posipanje
  • 1 žumance za premazivanje

Priprema:

Ova pita se ne slaže klasično, već se kore seku na trakice i mešaju direktno u fil – pa se priprema brže, a rezultat je sočna, mekana i bogata pita koju svi vole. Idealan je izbor kada želite domaću pitu, ali nemate vremena za razvijanje i slaganje.

Savet:

Koristite gaziranu vodu – ona će pomoći da pita bude prozračna i mekana.

U velikoj posudi izmešajte izdrobljeni feta sir, jogurt, jaja, kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo, so. Odvojite 2 cele kore, a ostatak isecite na trakice (širine otprilike 2 cm), pa ih ubacite u pripremljeni fil i pažljivo promešajte da se sve sjedini.

Pleh obložite papirom za pečenje i preko stavite 2 cele kore koje vire van ivica – one će kasnije poslužiti za preklapanje. Sipajte celu smesu sa trakastim korama u pleh, poravnajte i preklopite onim korama preko. Premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, ili dok pita lepo ne porumeni.

Bonus video

Pita sa sirom Izvor: Pita sa sirom