Sastojci:

Za testo:

  • 100 ml mlake vode
  • 200 ml mlakog mleka
  • 60 g šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 belance
  • 90 ml biljnog ulja
  • 550–600 g brašna
  • 1 kašičica soli

Za premazivanje između slojeva:

  • 50 g putera
  • 50 ml biljnog ulja

Za premazivanje:

  • žumance 
  • mleko 
  • susam

Priprema:

Mekani, mirisni i slojeviti – ovi pužići su savršeni kao doručak, užina ili prilog uz jogurt. Testo se lako mesi, a slojevi sa puterom daju im neodoljivu mekoću i bogat ukus.

Savet:

Nemojte preskakati vreme narastanja – mekano i vazdušasto testo je tajna savršenih pužića!

Pomešajte mlaku vodu, mleko, šećer i suvi kvasac pa ostavite 10 minuta da zapeni. Dodajte belance, ulje i promešajte. Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i zamesite glatko, mekano testo. Pokrijte testo i ostavite da naraste 60 minuta na toplom mestu.

Rastopite puter i pomešajte ga sa uljem. Podelite naraslo testo na 4–6 jufki, pa razvijajte jednu po jednu u pravougaonik. Premažite svaki razvijeni sloj mešavinom putera i ulja. Ređajte slojeve jedan preko drugog, poslednji ne premazujte. Uvijte testo u rolat i secite na pužiće širine oko 2 cm. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih i ostavite još 15–20 minuta da odmore.

Po želji premažite žumancetom ili mlekom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20–25 minuta, dok lepo ne porumene.

Bonus video

Kako se pravilno dodaje kvasac u testo Izvor: Kako se pravilno dodaje kvasac u testo