Sastojci:
Za testo:
- 100 ml mlake vode
- 200 ml mlakog mleka
- 60 g šećera
- 7 g suvog kvasca
- 1 belance
- 90 ml biljnog ulja
- 550–600 g brašna
- 1 kašičica soli
Za premazivanje između slojeva:
- 50 g putera
- 50 ml biljnog ulja
Za premazivanje:
- žumance
- mleko
- susam
Priprema:
Mekani, mirisni i slojeviti – ovi pužići su savršeni kao doručak, užina ili prilog uz jogurt. Testo se lako mesi, a slojevi sa puterom daju im neodoljivu mekoću i bogat ukus.
Pomešajte mlaku vodu, mleko, šećer i suvi kvasac pa ostavite 10 minuta da zapeni. Dodajte belance, ulje i promešajte. Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i zamesite glatko, mekano testo. Pokrijte testo i ostavite da naraste 60 minuta na toplom mestu.
Rastopite puter i pomešajte ga sa uljem. Podelite naraslo testo na 4–6 jufki, pa razvijajte jednu po jednu u pravougaonik. Premažite svaki razvijeni sloj mešavinom putera i ulja. Ređajte slojeve jedan preko drugog, poslednji ne premazujte. Uvijte testo u rolat i secite na pužiće širine oko 2 cm. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih i ostavite još 15–20 minuta da odmore.
Po želji premažite žumancetom ili mlekom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20–25 minuta, dok lepo ne porumene.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini