Sastojci:

Za osnovno testo

  • 450 - 500 g pšeničnog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 13 g svežeg kvasca 
  • 125 ml tople vode 
  • 125 ml toplog mleka 
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 50 g putera 

Za testo od pirinča:

  • 150 - 170 g pirinčanog brašna 
  • 8 g svežeg kvasca 
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike biljnog ulja
  • pola kašičice soli
  • 200 ml tople vode 

Priprema:

Napravite domaće lepinje sa hrskavom šarenom koricom koje ne samo da mame pogled, već osvajaju i svakim zalogajem. Spoj klasičnog mekog testa i neobičnog pirinčanog premaza daje im posebnu teksturu i ukus koji ćete pamtiti.

Savet:

Pre pečenja, ostavite lepinje 10–15 minuta da odmore sa nanesenim pirinčanim slojem – tako će se korica lepše formirati i neće pucati prilikom pečenja.

Umutite sastojke za osnovno testo i dobro umesite rukama. Pokrijte testo i ostavite da odmara 50–60 minuta.

U međuvremenu pripremite testo od pirinča – sjedinite sve sastojke i ostavite da nadođe.

Od osnovnog testa formirajte lepinjice. Površinu svake lepinje premažite tankim slojem pirinčanog testa.  Pecite lepinje na 180°C 40–45 minuta, dok ne porumene.

Bonus video

Lepinje punjene feta sirom i spanaćem  Izvor: Lepinje punjene feta sirom i spanaćem