Sastojci:

Za testo:

  • 200 ml kefira
  • 4 kašike pavlake
  • 1 jaje
  • 0,5 kašičice soli
  • 0,5 kašičice sode bikarbone
  • 250 g brašna

Za fil:

  • 250 g svežeg sira (krem sir, sitni ili mladi sir)
  • 40 g spanaća (svežeg ili blanširanog, sitno seckanog)
  • 30 g mladog luka (sitno seckanog)

Za prženje:

  • ulje 

Priprema:

Kad hoćete nešto brzo, mekano i zasitno za doručak ili užinu, ove punjene lepinjice su pravi pogodak – nema čekanja, nema kvasca, a ukus fenomenalan. 

Savet:

Ako koristite zamrznuti spanać, dobro ga ocedite pre nego što ga umešate u fil – višak tečnosti može pokvariti strukturu testa.

U većoj činiji pomešajte kefir, pavlaku i jaje. Dodajte so i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno i umesite mekano, ali neljepljivo testo. Po potrebi dodajte još malo brašna.

U posebnoj činiji pomešajte sir, seckani spanać i mladi luk. Testo podelite na 6 - 8 loptica. Svaku lopticu spljoštite, stavi kašiku fila u sredinu, pa zatvorite kao buhtlu i blago oblikujte u lepinju.

U tiganju zagrejte malo ulja, pa lepinje pecite na srednje jakoj vatri, sa obe strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Bonus video

Lepinje punjene feta sirom i spanaćem  Izvor: Lepinje punjene feta sirom i spanaćem