Sastojci:

  • 570 g brašna
  • 400 ml tople vode
  • pola kašičice šećera
  • 1 kašika soli
  • 100 g putera
  • 50 ml ulja

Priprema:

Domaće lepinjice su odlična zamena za hleb, a možete ih jesti i u slanoj, ali i slatkoj varijanti. Pripremaju se vrlo lako, a sigurni smo da će se, nakon što ih probate, često naći na vašem porodičnom stolu za ručavanje.

U činiji pomešajte toplu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta dok se ne zapeni. 

U veću činiju prosejte brašno i dodajte so. Zatim dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. Dok mesite, postepeno dodajte ulje. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.

Bonus savet

Premažite ih otopljenim puterom za bogat ukus i mekšu teksturu.

Pokrijte ih krpom i ostavite da omekšaju.

Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Podelite ga na loptice željene veličine i oblikujte ih u diskove. Ostaviti ih da odstoje još 15-20 minuta pre pečenja.

Pržite ih u tiganju dok ne dobiju zlatnu boju i napuhnu se. 

Bonus video

Lepinje punjene feta sirom i spanaćem  Izvor: Lepinje punjene feta sirom i spanaćem