Sastojci:
- 570 g brašna
- 400 ml tople vode
- pola kašičice šećera
- 1 kašika soli
- 100 g putera
- 50 ml ulja
Priprema:
Domaće lepinjice su odlična zamena za hleb, a možete ih jesti i u slanoj, ali i slatkoj varijanti. Pripremaju se vrlo lako, a sigurni smo da će se, nakon što ih probate, često naći na vašem porodičnom stolu za ručavanje.
U činiji pomešajte toplu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta dok se ne zapeni.
U veću činiju prosejte brašno i dodajte so. Zatim dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. Dok mesite, postepeno dodajte ulje. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.
Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Podelite ga na loptice željene veličine i oblikujte ih u diskove. Ostaviti ih da odstoje još 15-20 minuta pre pečenja.
Pržite ih u tiganju dok ne dobiju zlatnu boju i napuhnu se.
Bonus video
Čokoladni krem desert gotov očas posla
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna
Princ salata sa belim mesom, jajima i krastavcima
Kako se pravi vinogradarska pogača za Svetog Trifuna