Sastojci:
Za koru:
- 450 g lisnatog testa, odmrznutog
- maslinovo ulje, za podmazivanje
- 1 jaje, umućeno
- 2 kašike belog susama
- 1 kašika crnog susama
Za fil:
- 225 g listova spanaća, grubo iseckanih
- 2 kašike ulja
- morska so
- sveže mleveni crni biber
- 1 srednje jaje, umućeno
- 180 g kačkavalja, rendanog
- 180 g feta sira, oceđenog i izmrvljenog
Za mešavinu jaja i mleka:
- 1 jaje, umućeno
- 120 ml punomasnog mleka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 80 ml gazirane vode
- morska so
- sveže mleveni crni biber
Recept za burek sa spanaćem i sirom:
Kako biste napravili ovaj burek, prvo zagrejte rernu na 200°C. Podmažite dno i stranice posude za pečenje dimenzija 20 x 30 cm tankim slojem maslinovog ulja. Omekšajte spanać za fil. U veliku posudu dodajte spanać i maslinovo ulje. Začinite solju i biberom po ukusu. Čistim rukama dobro sjedinite. Zatim napravite fil. Dodajte umućeno jaje i sir i sve dobro promešajte. Napravite smesu od jaja i mleka. U maloj posudi za mešanje pomešajte umućeno jaje, mleko, maslinovo ulje i gaziranu vodu. Začinite solju i biberom po ukusu.
Isecite testo da odgovara vašoj posudi za pečenje. Razložite lisnato testo i stavite ga na čistu suvu površinu. Navlažite čistu krpu i poklopite testo da se ne osuši. Isecite testo tako da stane u vašu posudu za pečenje. Podelite kore na dve gomile. Stavite dve velike kore u podmazan pleh i premažite ih tankim slojem smese od jaja i mleka (oko 2 kašike).
Slažite manje kore od ostataka testa, spajajući ih da biste napravili jednu veliku koru. Premažite smesom od jaja i mleka svaka dva sloja dok ne potrošite polovinu kora. Ponovo premažite smesom od jaja i mleka i ravnomerno rasporedite preko fila. Nastavite sa slaganjem slojeva i premazivanjem smesom od jaja i mleka svake dve kore. Stavite poslednju koru, prelijte preostalom smesom od jaja i mleka i premažite, uvlačeći ivice.
Pustite da kora upije tečnost. Isecite burek na 12 pravougaonika i sačekajte minut ili dva da smesa od jaja i mleka prodre kroz sve kriške. Premažite preostalim umućenim jajetom i pospite susamom. Ostavite da burek upije tečnost najmanje 10 minuta. Pecite 35 minuta, ili dok vrh ne porumeni. Ostavite da se hladi 5-7 minuta, pa servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i burek sa sirom od domaćih kora.
Pročitajte kako se pravi domaći burek sa mesom
BONUS VIDEOž
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini