Sastojci:

  • 180 g kuvanog pirinča
  • 200 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike rastopljenog putera
  • 1 kašičica soli
  • 8 g vanilin šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 450 g brašna

Kako se prave:

Ako želite da isprobate nešto novo i drugačije, ove lepinje sa kuvanim pirinčem su pravi izbor! Pirinač im daje mekoću i posebnu teksturu, a kombinacija putera, mleka i vanilin šećera pruža blagi, prijatan ukus. Ove lepinje su savršene uz slana ili slatka jela – možete ih poslužiti uz sir, kajmak, džem ili čak kao prilog uz čorbe i gulaše.

Saveti za savršene lepinje:

Pirinač treba da bude mekan i dobro kuvan – najbolje je koristiti pirinač koji ste skuvali malo duže kako bi bio lakše uklopljen u testo.
Ako želite hrskaviju koricu, premažite lepinje jajetom pre pečenja.
Lepinje možete peći i u tiganju – na laganoj vatri, sa obe strane dok ne porumene.
Čuvajte ih u krpi ili plastičnoj kesi kako bi duže ostale mekane.
Odlične su i sledećeg dana – samo ih kratko podgrejte u rerni ili mikrotalasnoj.

U toplom mleku rastvorite šećer i suvi kvasac. Ostavite 10 minuta da kvasac zapeni. U drugoj činiji pomešajte kuvani pirinač, rastopljeni puter, vanilin šećer i so. Dodajte nadošli kvasac u smesu, a zatim postepeno dodajte brašno. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Ako je lepljivo, dodajte još malo brašna. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu 1 sat, dok ne udvostruči volumen. 

Kada je testo nadošlo, premesite ga i oblikujte male loptice. Svaku lopticu lagano rastanjite dlanovima u oblik lepinje i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih krpom i ostavite još 20 minuta da odmore.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kada su pečene, premažite ih puterom za dodatnu mekoću i sjaj.

Bonus video

Lepinje punjene feta sirom i spanaćem  Izvor: Lepinje punjene feta sirom i spanaćem