Sastojci:
- 180 g kuvanog pirinča
- 200 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 3 kašike rastopljenog putera
- 1 kašičica soli
- 8 g vanilin šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 450 g brašna
Kako se prave:
Ako želite da isprobate nešto novo i drugačije, ove lepinje sa kuvanim pirinčem su pravi izbor! Pirinač im daje mekoću i posebnu teksturu, a kombinacija putera, mleka i vanilin šećera pruža blagi, prijatan ukus. Ove lepinje su savršene uz slana ili slatka jela – možete ih poslužiti uz sir, kajmak, džem ili čak kao prilog uz čorbe i gulaše.
U toplom mleku rastvorite šećer i suvi kvasac. Ostavite 10 minuta da kvasac zapeni. U drugoj činiji pomešajte kuvani pirinač, rastopljeni puter, vanilin šećer i so. Dodajte nadošli kvasac u smesu, a zatim postepeno dodajte brašno. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Ako je lepljivo, dodajte još malo brašna. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
Kada je testo nadošlo, premesite ga i oblikujte male loptice. Svaku lopticu lagano rastanjite dlanovima u oblik lepinje i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih krpom i ostavite još 20 minuta da odmore.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kada su pečene, premažite ih puterom za dodatnu mekoću i sjaj.
Bonus video
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Posni rižoto sa tikvicama i paradajzom
Zapečeni hrskavi krompirići sa parmezanom
Sočna krompir salata za prilog uz meso