Umesite testo bez puno muke i napravite najlepše hleb-lepinje. Testo one domaćice koje nisu iskusne često izbegavaju da mese, ali postoji jedan trik koji će vam pomoći da uvek uspe i da od njega napravite šta god poželite. Tajna je u jednoj kašici sirćeta, a ono pomaže da testo brže i više naraste, a i daje mu neki poseban šmek. Od njega možete da pravite slato i slano pecivo ili hleb, a mi vam predlažemo hleb-lepinje koje su odlične uz bilo koji obrok, a može i sendvič da se pravi od njih. 

  • Sastojci:
  • 700 g brašna
  • 400 ml toplog mleka
  • 4 kašike šećera
  • 8 g suvog kvasca
  • 2 jajeta 
  • 80 ml ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 10 g praška za pecivo
  • 1 kašiku sirćeta
  • Za premazivanje:
  • 1 žumance 
  • 2 kašičice mleka 
  • susam 

Priprema:
Prosjete brašno u jedno, a u drugoj činiji pomešajte mleko, kvasac i šećer, pa dodajte jaja i ulje. Dobro sjedinite, pa dodajte so i prašak za pecivo. U posudi sa brašnom napravite rupu, a zatim sipajte smesu sa kvascem, dodajte sirće i umesite testo, zatim dodajte puter i opet dobro sjedinite. Prebacite u nauljenu posudu, pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite na toplom 40 minuta da nadođe. Podelite testo na 2 dela, pa svaki deo na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice i poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da odstoje još 20 minuta. Umutite žumance sa mlekom i premžite hleb-lepinje. Zatim pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE