Umesite testo bez puno muke i napravite najlepše hleb-lepinje. Testo one domaćice koje nisu iskusne često izbegavaju da mese, ali postoji jedan trik koji će vam pomoći da uvek uspe i da od njega napravite šta god poželite. Tajna je u jednoj kašici sirćeta, a ono pomaže da testo brže i više naraste, a i daje mu neki poseban šmek. Od njega možete da pravite slato i slano pecivo ili hleb, a mi vam predlažemo hleb-lepinje koje su odlične uz bilo koji obrok, a može i sendvič da se pravi od njih.
- Sastojci:
- 700 g brašna
- 400 ml toplog mleka
- 4 kašike šećera
- 8 g suvog kvasca
- 2 jajeta
- 80 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- 10 g praška za pecivo
- 1 kašiku sirćeta
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 2 kašičice mleka
- susam
Priprema:
Prosjete brašno u jedno, a u drugoj činiji pomešajte mleko, kvasac i šećer, pa dodajte jaja i ulje. Dobro sjedinite, pa dodajte so i prašak za pecivo. U posudi sa brašnom napravite rupu, a zatim sipajte smesu sa kvascem, dodajte sirće i umesite testo, zatim dodajte puter i opet dobro sjedinite. Prebacite u nauljenu posudu, pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite na toplom 40 minuta da nadođe. Podelite testo na 2 dela, pa svaki deo na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice i poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da odstoje još 20 minuta. Umutite žumance sa mlekom i premžite hleb-lepinje. Zatim pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem