Pite su odlično rešenje kada želite nešto brzo, ukusno, a jednostavno i jeftino. Pogotovo ako vam ni kore nisu potrebne, već sve sastojke pomešate u činiji i kasnije ispečete. Zbog dobrog ukusa pita je jedno od najčešćih jela na trpezama Balkana, a u Srbiji je svakako najpoznatija gibanica i harmonika pita. Često možete da ih nađete na slavskim trpezama, a isprobajte i ovaj recept za pitu bez kora sa prazilukom i šunkom.
- Sastojci:
- 400 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 3 jajeta
- 250 g šunke (po izboru)
- 40 g putera
- mladi luk ili praziluk
- peršun
Priprema:
U činiji prosejte brašno, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte i sipajte mleko, jaja i istopljeni puter. Sve lepo sjedinite. Sitno iseckajte mladi luk ili praziluk, peršun i šunku. Dodajte ih u testo i promešajte. Sipajte smesu u podmazan pleh i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 35 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem