Pite su odlično rešenje kada želite nešto brzo, ukusno, a jednostavno i jeftino. Pogotovo ako vam ni kore nisu potrebne, već sve sastojke pomešate u činiji i kasnije ispečete. Zbog dobrog ukusa pita je jedno od najčešćih jela na trpezama Balkana, a u Srbiji je svakako najpoznatija gibanica i harmonika pita. Često možete da ih nađete na slavskim trpezama, a isprobajte i ovaj recept za pitu bez kora sa prazilukom i šunkom. 

  • Sastojci:
  • 400 g brašna 
  • 1 kašika praška za pecivo 
  • 1 kašičica soli 
  • 250 ml mleka 
  • 3 jajeta 
  • 250 g šunke (po izboru) 
  • 40 g putera 
  • mladi luk ili praziluk 
  • peršun 

Priprema:

U činiji prosejte brašno, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte i sipajte mleko, jaja i istopljeni puter. Sve lepo sjedinite. Sitno iseckajte mladi luk ili praziluk, peršun i šunku. Dodajte ih u testo i promešajte. Sipajte smesu u podmazan pleh i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 35 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE