Kada želite večeru koja će oduševiti ukusom i vas i ukućane onda pripremite pitu sa 2 vrste sira. U receptu se koriste čedar i feta, ali naravno vi možete da stavite neki po vašem izboru. Domaće kore se lako pripremaju ako ispratite korake, a piti daju bolji ukus.
Sastojci:
Za testo:
- 100 ml tople vode
- 100 ml toplog mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 kašike ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 360 g brašna
Za nadev:
- 300 g čedar sira
- 200 g feta sira
Za premazivanje:
- 1 žumance
- malo rendanog čedar sira
Priprema:
Pomešajte vodu i mleko, pa dodajte kvasac i šećer. Žicom mešajte dok se ne sjedini, pa sipajte ulje i jaje. Opet dobro promešajte. Zatim dodajte brašno i so i špatulom sjedinite. Pokrijte testo i ostavite da odmori sat vremena. Čedar sir izrendajte, a fetu izdrobite, pa pomešajte. Oblikujte loptu od sireva. Zatim testo stavite na pobrašnjenu površinu i pospite brašnom. Premesite i ako je potrebno sipajte još brašna jer testo ne treba da se lepi. Prstima malo razvucite u krug i na sredinu stavite loptu od sireva i ostatkom testa zatvorite. Malo spljoštite rukama, a zatim stavite na pek papir. Razvucite oklagijom, pa sa sve papirom stavite na pleh. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Premažite umućenim žumancetom i pospite sirom. Pecite na 190°C.
Izvor: Stvar ukusa