Ništa lepše od svežih pitica sa sirom, naročito kada su od domaćeg testa. U nadev dodajte mirođiju za posebnu aromu, a cela kuća će zamirisati dok ih budete pekli. Idealne su za doručak, a ako preostanu biće podjednako sveže i uveče. Služite ih uz domaći jogurt ili kiselo mleko.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 10 g kvasca
- 10 g šećera
- 1 jaje
- 10 g soli
- 10 g praziluka
- 5 g belog luka u prahu
- 20 g putera
Za fil:
- 500 g sira
- 10 g soli
- 2 jajeta
- seckana mirođija
Priprema:
U mleko dodajte šećer i kvasac, sve dobro izmešajte, stavite celo jaje, so i beli luk u prahu, pa ponovo izmešajte ručnom mutilicom. Lagano ubacite brašno, pa rukama zamesite testo, u koje ćete potom dodati rastopljeni puter. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Stavite sitno seckani praziluk i dobro ga umešajte u testo. Prekrijte krpom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Nakon toga ponovo malo premesite testo, pa ga podelite na šest jednakih delova.
Formirajte lepinjice, pa svaku razvucite što tanje oklagijom. Za fil u sir dodajte dva cela jajeta, so i seckanu mirođiju po ukusu. Dobro sjedinite sve sastojke, pa svaku piticu filujte sa do dve pune kašike i ravnomerno rasporedite. Potom testo urolajte i savijte kao pužića. Dobro pritisnite krajeve da vam fil tokom pečenja ne bi iscurio. Ređajte ih u pleh koji ste obložili pek papirom. Ponovo prekrijte krpom i ostavite još 20 minuta da "miruju". Pre pečenja ih premažite jajima i po želji pospite susamom. Pecite u rerni na 180 C nekih pola sata.
Izvor: Stvar ukusa