PITICE SA SIROM I PRAZILUKOM: Od brzog testa koje svima uspeva, a jedan začin im daje poseban šmek 

Napravite domaće pitice sa sirom od kojih će zamirisati cela kuća.

Printscreen/YT/Appetizing.tv

Ništa lepše od svežih pitica sa sirom, naročito kada su od domaćeg testa. U nadev dodajte mirođiju za posebnu aromu, a cela kuća će zamirisati dok ih budete pekli. Idealne su za doručak, a ako preostanu biće podjednako sveže i uveče. Služite ih uz domaći jogurt ili kiselo mleko.

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 10 g kvasca
  • 10 g šećera
  • 1 jaje
  • 10 g soli
  • 10 g praziluka
  • 5 g belog luka u prahu
  • 20 g putera

Za fil:

  • 500 g sira
  • 10 g soli
  • 2 jajeta
  • seckana mirođija

Priprema:

U mleko dodajte šećer i kvasac, sve dobro izmešajte, stavite celo jaje, so i beli luk u prahu, pa ponovo izmešajte ručnom mutilicom. Lagano ubacite brašno, pa rukama zamesite testo, u koje ćete potom dodati rastopljeni puter. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Stavite sitno seckani praziluk i dobro ga umešajte u testo. Prekrijte krpom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Nakon toga ponovo malo premesite testo, pa ga podelite na šest jednakih delova.

Formirajte lepinjice, pa svaku razvucite što tanje oklagijom. Za fil u sir dodajte dva cela jajeta, so i seckanu mirođiju po ukusu. Dobro sjedinite sve sastojke, pa svaku piticu filujte sa do dve pune kašike i ravnomerno rasporedite. Potom testo urolajte i savijte kao pužića. Dobro pritisnite krajeve da vam fil tokom pečenja ne bi iscurio. Ređajte ih u pleh koji ste obložili pek papirom. Ponovo prekrijte krpom i ostavite još 20 minuta da "miruju". Pre pečenja ih premažite jajima i po želji pospite susamom. Pecite u rerni na 180 C nekih pola sata.

Izvor: Stvar ukusa