Čuvena ačak-pita je bila omiljena u kućama bogatih Beograđana. Recept se nalazio u čuvenom Patinom kuvaru koji je poslužio kao osnova za onaj Veliki narodni kuvar koji valjda svaka kuća ima. Ačak pita u prevodu znači "otvorena pita", a pravi se od kora sa takođe zanimljivim imenom Katmer, što bi u prevodu značilo "Karanfil".
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 300 ml mlake vode
Za fil:
- 5 kašika masti
- 1 glavica crnog luka
- 4 jajeta
- 200 ml kiselog mleka
- so, biber
- mirođija
Priprema:
Napravite testo, tako što ćete u brašno da stavite so, a zatim postepeno ulivajte vodu. Mesite testo rukama kako biste osetili teksturu. Napravite jufku koju ćete staviti u foliju pa u frižider, da "miruje" oko pola sata. Dok testo miruje, napravite fil. Iseckajte luk na sitno pa ga propržite na masti, stavite jednu kašiku, ostalo sačuvajte za podmazivanje tepsije. Kada se luk ohladi, dodajte mu jaja, kiselo mleko, so i biber i naseckanu mirođiju. Sve dobro izmešajte. Uzmite tepsiju pa je obilno premažite mašću. Testo razvijte što tanje možete na krug prečnika 40 cm i prebacite u tepsiju tako da vam ivice vire preko nje. U sredinu stavite mast, pa onda fil. Preklopite kore preko fila cigujući ih. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Kada se ispeče, pitu pokriti sa mokrom krpom i ostaviti da se prohladi.
Izvor: Stvar ukusa