Grčka spanakopita je kako sam naziv i kaže pita sa spanaćem. Ono što je neizistavno kao dodatak je feta sir, a ona se vekovima obavezno pravila od domaćih kora koje su se razvijale oklagijom. Mi vam donosimo nešto jednostavniji recept sa kupovnim korama, ali biće podjednako ukusna, a ono što ovoj piti daje poseban šmek su luk i neizostavni začini.
Sastojci:
- 400 g kora za pitu
- 350 g feta sira
- 300 g spanaća
- 2 mlada luka
- 1 kašika peršuna
- 1 kašika mirođije
- 1 praziluk
- 2 kašike prezli
- 4 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje:
- 1 jaje
- ulje
Priprema:
Praziluk, mladi luk i spanać sitno naseckajte. U većoj posudi sve pomešajte, dodajte peršun, mirođiju, prezle i ulje, pa preko svega izmrvite fetu. Dobro sjedinite. Tepsiju u kojoj ćete peći dobro nauljite, pa stavite tri kore da pokriju zidove tako da ostatak viri preko. Malo ih poprskajte ulje i stavite jedan red fila. Preko stavite dve kore, opet ih nauljite, pa opet stavite fil. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav materijal. U poslednjem sloju mora biti tri kore, koje ćete premazati umućenim jajetom i uljem. Kore koje su ostane da vire dobro "ušuškajte" unutar tepsije. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 40 minuta.
Izvor: Stva ukusa