Piletina Marbelja postala je popularna 1980-ih zahvaljujući Šili Lukins i Džuli Roso, tj. njihovom kuvaru koji je promenio kulturu, The Silver Palate Cookbook. Ovaj kuvar je mnoge neiskusne, ali i one iskusne upoznao sa nepoznatim sastojcima koji su sada uobičajeni u našim kuhinjama.

Ovo jelo od piletine napravljeno tako što se komadi piletine (tradicionalno četiri cela pileta razrezana na četvrtine) preko noći mariniriaju u maslinovom ulju u koji se dodaje beli luk, lovorov list, kapar, suve šljive i masline. Piletina sa marinadom se zatim stavlja u tepsiju sa belim vinom, a onda se pospita smeđim šećerom i peče. 

Ovaj recept je malo modernija verzija gde nema čekanja da se meso marinira celu noć. Sastojci nisu mnogo izmenjeni, sem što je izbačen smeđi šećer. Uživajte u popularnom i ukusnom jelu, a poslužite sa kus kusom ili pire krompirom. 

Sastojci:

Za sos:

  • 1/3 šolje zelenih maslina bez koštica
  • 1/3 šolje suvih šljiva bez koštica
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike kapra
  • 3 fileta inćuna 
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1/4 kašičice tucane paprike

Za meso: 

  • 1,3 kg karabataka
  • 3/4 šolje pilećeg bujona 
  • 1/3 šolje suvog belog vina
  • 1/3 šolje zelenih maslina bez koštica
  • 1 kašika kapra 
  • 3 lovorova lista
  • 1/3 šolje suvih šljiva bez koštica 
  • 2 kašike svežeg peršuna

Priprema:

U blender stavite masline, suve šljive, beli luk, oceđeni kapar, isprane inćune, origano, tucanu papriku, so i biber. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. 

Meso osušite ubrusom. Posolite i pobiberite, pa u tiganju zagrejte ulje i dodajte gotov sos. Kuvajte, uz neprestano mešanje, oko 1-2 minuta. Sipajte bujon, a onda i vino, a zatim dodaje masline i kapar, kao i lovorov list. Stavite meso u tiganj i svako parče prelijte sosom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Izvadite, pa opet prelijte meso sosom i poređajte suve šljive okolo, isečene na kocke. Vratite u rernu i pecite još 20 minuta. Pospite mlevenim peršunom i poslužite sa limunom. 

Izvor: Stvar ukusa