Ćufta je faširano meso smotano u malu kuglu, ponekad zajedno sa ostalim sastojcima, poput mrvica hleba, mlevenog luka, jaja, putera i začina. Ćufte se najčešće pripremaju prženjem, a nekad i pečenjem, kuvanjem na pari ili dinstanjem u sosu. Postoji mnogo vrsta ćufti koje koriste različite vrste mesa i začina.
Sastojci:
- 600 g kuvanog krompira
- 30 g putera
- so, biber, beli luk u prahu, slatka paprika, peršun, mirođija
- 600 g mlevenog mesa
- 50 g prezli
- 1 jaje
- 1 crni luk
- 150 g čeri paradajza
- 60 g sira
Za sos:
- 40 g senfa
- 300 ml pavlake za kuvanje
- so, biber
Priprema:
U kuvan krompir dodajte so, biber, mirođiju i puter pa izgnječite. Dobijenu smesu utisnite na dno vatrostalne posude. U mleveno meso dodajte jaje, prezle, seckan crni luk, so, biber, mlevenu slatku papriku. Izgnječite rukama smesu. Formirajte ćufte i stavljajte preko pire krompira. Čeri paradajz isecite na pola pa svaku polovinu ređajte između ćuftica. Pomešajte sastojke za sos prelijte preko i pecite na 180 stepeni 35 minuta. Stavite rendan sir pa vratite u rernu na 10 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem