Profesionalni francuski učitelj kuvanja otkrio je kako da spremite belo meso sa poparom, koje se u Francuskoj jede dugi niz godina, ali originalni recept potiče iz Rusije. Postoje razne legende vezane za nastanak jela, a jedna je da je 1800-te godine u Rusiji postojala gostionica i grad Torzok koji je bio poznat po dobroj hrani i svi su se tokom puta zaustavljali tu kako bi jeli mesne kotlete. Svi su se pitali kako su nastali ovi kotleti, a još jedna legenda kaže da je za to zaslužan jedan siromašni Francuz. On je svratio u čuvenu gostionicu i nije imao novac da plati jelo, pa je kao isplatu dao recept za ove ukusne kotlete. Recept je postao toliko popularan da je stigao i do carskog dvora, a onda je iz Rusije došao u Francusku. Još 1900-ih je svaki restoran u Francuskoj pravio ove ukusne kotlete sa teletinom, piletinom ili ribom. Mi vam donosimo receptet sa piletinom. Danas se ovako pripremljeno jelo zove kotlet, jer se u otmenim Francuskim restoranima pravio od telećih kotleta. Profesionalni kuvari su vadili kost, koristili meso da naprave ovo jelo, a onda su vraćali kost, kako bi izgledalo kao da je kotlet. 

  • Sastojci: 
  • 250 g belog mesa 
  • 100 ml mleka 
  • 60 g hleba (bez korice)  
  • 60 g neslanog putera
  • malo muskatnog oraščića (po želji) 
  • oko 100 g prezli 

Priprema:
U mleko dodajte iseckan hleb i ostavite da upije. Procedite višak tečnosti. U blenderu usitnite belo meso, pa dodajte hleb i opet izblendirajte. Zatim dodajte puter, posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Napravite oblike koje želite, pa uvaljajte u prezle i ispecite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE