Profesionalni francuski učitelj kuvanja otkrio je kako da spremite belo meso sa poparom, koje se u Francuskoj jede dugi niz godina, ali originalni recept potiče iz Rusije. Postoje razne legende vezane za nastanak jela, a jedna je da je 1800-te godine u Rusiji postojala gostionica i grad Torzok koji je bio poznat po dobroj hrani i svi su se tokom puta zaustavljali tu kako bi jeli mesne kotlete. Svi su se pitali kako su nastali ovi kotleti, a još jedna legenda kaže da je za to zaslužan jedan siromašni Francuz. On je svratio u čuvenu gostionicu i nije imao novac da plati jelo, pa je kao isplatu dao recept za ove ukusne kotlete. Recept je postao toliko popularan da je stigao i do carskog dvora, a onda je iz Rusije došao u Francusku. Još 1900-ih je svaki restoran u Francuskoj pravio ove ukusne kotlete sa teletinom, piletinom ili ribom. Mi vam donosimo receptet sa piletinom. Danas se ovako pripremljeno jelo zove kotlet, jer se u otmenim Francuskim restoranima pravio od telećih kotleta. Profesionalni kuvari su vadili kost, koristili meso da naprave ovo jelo, a onda su vraćali kost, kako bi izgledalo kao da je kotlet.
- Sastojci:
- 250 g belog mesa
- 100 ml mleka
- 60 g hleba (bez korice)
- 60 g neslanog putera
- malo muskatnog oraščića (po želji)
- oko 100 g prezli
Priprema:
U mleko dodajte iseckan hleb i ostavite da upije. Procedite višak tečnosti. U blenderu usitnite belo meso, pa dodajte hleb i opet izblendirajte. Zatim dodajte puter, posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Napravite oblike koje želite, pa uvaljajte u prezle i ispecite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta