Đuveč je tursko, rumunsko i balkansko varivo od mesa i povrća, slično francuskoj supi ratatuj. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, gljiva, luka, začinskog bilja i začina, a obično se poslužuje uz mešanu salatu. Od mesa se mogu koristiti piletina, svinjetina, jagnjetina ili govedina, a ponekad i riba, ali meso se može izostaviti. Korišćeno povrće: luk, paradajz, paprika, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepa. Pored toga, dodaju se i keleraba, boranija i slatki kupus, kao i pirinač. Od začina se dodaju: crvena paprika i začinsko bilje, kao i još neka druga. Jelo može biti prženo ili pečeno. Ovaj recept za lažni đuveč će vam dobro doći kada poželite nešto brzo, a ukusno i zasitno.
- Sastojci:
- 400 g smrznutog povrća po izboru
- 300 ml ključale vode
- 1 šolja pirinča
- 2 kobasice
- 1 kašika paradajz paste
- so, začini
- ulje
Priprema:
U tiganju na ulju propržite kobasice isečene na kolutove. Kada porumene dodajte odmrznuto povrće i pirinač. Dobro promešajte pa začinite po ukusu, dodajte paradajz pastu i nalijte kipućom vodom. Poklopite, pa kada provri krčkati još 20 minuta na laganoj vatri.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus