Đuveč je tursko, rumunsko i balkansko varivo od mesa i povrća, slično francuskoj supi ratatuj. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, gljiva, luka, začinskog bilja i začina, a obično se poslužuje uz mešanu salatu. Od mesa se mogu koristiti piletina, svinjetina, jagnjetina ili govedina, a ponekad i riba, ali meso se može izostaviti. Korišćeno povrće: luk, paradajz, paprika, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepa. Pored toga, dodaju se i keleraba, boranija i slatki kupus, kao i pirinač. Od začina se dodaju: crvena paprika i začinsko bilje, kao i još neka druga. Jelo može biti prženo ili pečeno. Ovaj recept za lažni đuveč će vam dobro doći kada poželite nešto brzo, a ukusno i zasitno.
- Sastojci:
- 400 g smrznutog povrća po izboru
- 300 ml ključale vode
- 1 šolja pirinča
- 2 kobasice
- 1 kašika paradajz paste
- so, začini
- ulje
Priprema:
U tiganju na ulju propržite kobasice isečene na kolutove. Kada porumene dodajte odmrznuto povrće i pirinač. Dobro promešajte pa začinite po ukusu, dodajte paradajz pastu i nalijte kipućom vodom. Poklopite, pa kada provri krčkati još 20 minuta na laganoj vatri.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem