Kombinacija sa kojom nikada nema greške jeste meso i pire. Ovoga puta preporučujemo vrhunsko jelo sa piletinom, a možete koristiti onu koju ste već spremali za supu ili što vam je ostala od drugog jela. Piletina je izuzetno sočna jer se krčka u paradajz sosu, bujonu i maslinama.  Zajedno sa pireom zapeče se u rerni i posipa tvrdim sirom pred krag pečenja. Sigurni smo da će vam se dopasti ovo jelo sa pireom.

Sastojci:

  • Za pire krompir:
  • 1,5 kg krompira oguljenog
  • 35 g putera
  • 40 g pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat bibera
  • 2 žumanca
  • Za nadev:
  • 35 g putera
  • 6 ljutika
  • 3,5 šargarepe
  • 1 stabljika celera 
  • 5-6 čena belog luka
  • 50 ml belog vina
  • 5 paradajza
  • 15 g paste paradajz pirea
  • 1 kockica za pileću supu
  • 360 ml vruće vode
  • 650 g pečene ili kuvane piletine 
  • 70 g tvrdog sira
  • 30 g iseckanog peršuna
  • 20 maslina

Recept za jelo sa pireom i piletinom u paradajz sosu:

Isecite krompir za pire, stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte 30-40 minuta. Nakon toga ispasirajte gnječilicom, dodajte pavlaku za kuvanje, puter, žumanca, pa promešajte dobro. Dodajte so i biber na kraju i napravite pire. Otopite puter na laganijoj vatri, pa dodajte iseckanu ljutiku, šargarepu, celer i na kraju iseckan beli luk. Prelijte belim vinom i kuvajte još 1-2 minuta. Dodajte paradajz pire i iseckan paradajz. Kockicu za pileću supu razmutite u vrućoj vodi, pa i nju dodajte. Krčkajte piletinu u paradajz sosu 10-12 minuta. Iseckajte piletinu i dodajte je zajedno sa maslinama i iseckanim peršunom. Dodajte biber i so po ukusu. Smesu sa piletinom stavite u vatrostalnu posudu, pa dodajte pire krompir. Pecite na 180°C oko 35 minuta. Pred kraj pečenja pospite izrendan tvrdi sir i vratite u rernu dok se ne otopi i ne poprimi braonkastu boju.

BONUS VIDEO:

Tiktok/@ukkkkeda Kako napraviti Pire

 Izvor: StvarUkusa