PUNJENE GURMANSKE PLJESKAVICE: Popularno jelo od mlevenog mesa koje potiče sa juga Srbije

Lepše punjene pljeskavice verovatno niste probali.

Shutterstock

Jug Srbije može da se pohvali odličnim gastronomskim đakonijama, a najpoznatiji je po jelima sa roštilja. Zbog toga vam danas donosimo recept za punjene pljeskavice. Ove sočne pljeskavice sa šampinjonima punjene sirom i pečene na gril tiganju su prava fantazija ukusa. Poslužite ih uz salatu i prilog po izboru i imaćete odličan ručak.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa po izboru
  • so, biber, mlevena crvena paprika, peršun
  • 1 kašika soja sosa
  • 10 g maslaca
  • 2 čena belog luka
  • 1 mladi luk, sitno seckan
  • 150 g šampinjona, sitno seckanih
  • 1 kašika balzamiko sirćeta 
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 g tvrdog kačkavalja

Priprema:

U tiganju na malo maslaca propržite mladi luk. Pržite par minuta pa dodajte beli luk. Na kraju dodajte šampinjone i dinstajte dok ne bude gotovo. Posolite i pobiberite i dodajte balzamiko. Pržite još 2 minuta, sklonite s vatre i ostavite da se u potpunosti ohladi.

U većoj posudi pomešajte mleveno meso, pržene pečurke, soja sos, i ostale začine. Stavite 15 minuta u frižider. Nakon toga oblikujte pljeskavice od smese. U sredinu 4 pljeskavice stavite komadić sira, svaku poklopite pljeskavicom bez sira i dobro zatvorite rubove. pržite pljeskavice na gril tiganju sa obe strane.